Svijet

Mediji: Republikanac s napunjenim oružjem krenuo da uđe u Kapitol

Mediji: Republikanac s napunjenim oružjem krenuo da uđe u Kapitol
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Mediji: Republikanac s napunjenim oružjem krenuo da uđe u Kapitol

Policija Kapitola istraživala je u petak incident u koji je bio uključen republikanski kongresmen kod kojeg je pronađen napunjeni pištolj dok je pokušavao ući u Predstavnički dom, otkrio je funkcioner Kapitola.

Kod republikanskog predstavnika Endija Harisa, zagovornika prava na oružje, pronađeno je vatreno oružje dok je prolazio sigurnosnu provjeru na putu do Predstavničkog doma u četvrtak naveče, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Tada je republikanac iz Merilenda pokušao predati pištolj republikancu Džonu Katkou koji je to odbio rekavši mu da nema dozvolu, navodi se u izvještaju.

Postavljeni su detektori metala ispred Predstavničkog doma kako bi se pojačala sigurnost nakon napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Kapitol 6. januara. U neredima je ubijeno petoro ljudi, a članovi Kongresa su se morali skrivati.

Nekoliko republikanskih kongresmena, zagovornika prava na oružje, bunili su se zbog detektora metala i neki su ih ignorisali.

Kbineti Harisa i Katkoa nisu su odgovorili na upit o slučaju.

Za komentar nije bila dostupna ni policija Kapitola.

Funkcioner Kapitola, koji je htio ostati anoniman, rekao je da je predstavnicima dozvoljeno da imaju oružje na području Kapitola sve dok ono nije napunjeno, ali nije dozvoljeno unutar Predstavničkog doma.

Haris je napustio Kapitol i vratio se za manje od 10 minuta. Prošao je sigurnosnu provjeru pa mu je bilo dozvoljeno da uđe u donji dom, navodi se u izvještaju.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je na izmjenu pravila kojima se propisuju novčane kazne za one koji ne poštuju sigurnosne protokole - 5.000 dolara za prvi i 10.000 dolara za drugi prestup koji će se odbijati predstavnicima od plaćt. Donji dom parlamenta tek treba glasati o predloženoj izmjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije