Svijet

Mediji: SAD naredile evakuaciju porodica zaposlenih u Ambasadi u Ukrajini

Mediji: SAD naredile evakuaciju porodica zaposlenih u Ambasadi u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Mediji: SAD naredile evakuaciju porodica zaposlenih u Ambasadi u Ukrajini

VAŠINGTON DC - Stejt department Sjedinjenih Američkih Država (SAD) naredio je porodicama zaposlenih svoje ambasade u Ukrajini da od ponedjeljka počnu napuštati zemlju, saopštili su lokalni mediji.

Fox News, pozivajući se na američke zvaničnike, saopštio je kako se očekuje da Stejt department podstakne američke građane sljedeće sedmice na početak evakuacije iz Ukrajine komercijalnim letovima "dok su još uvijek dostupni", prenosi Anadolija.

Kasno u petak SAD su saopštike kako je Ukrajini usljed tenzija s Rusijom dostavljeno oko 91.000 kilograma oružja.

Američka ambasada u Kijevu objavila je fotografije prve isporuke vojne pomoći koju je obećao predsjednik SAD Džo Bajden.

U saopštenju je navedeno kako je i municija dio pomoći.

"Isporuka i 2,7 milijardi američkih dolara od 2014. pokazuju predanost SAD u pomaganju Ukrajini da ojača svoju odbranu pred rastućom ruskom agresijom", navedeno je.

Sjedinjene Američke Države, zajedno s evropskim saveznicima, upozoravaju da Rusija postavlja teren za invaziju na Ukrajinu i da je unaprijed postavila više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, zajedno sa značajnim raspoređivanjem artiljerije i tenkova. Moskva je negirala da se sprema za vojnu ofanzivu, rekavši da su njene trupe tamo radi redovnih vježbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije