Svijet

Mediji: Uskoro druga njemačka vakcina protiv korone

Mediji: Uskoro druga njemačka vakcina protiv korone
Foto: Ilustracija | Mediji: Uskoro druga njemačka vakcina protiv korone

BON - Njemačka kompanija CureVac iz Tibingena saopštila je da očekuje na vrijeme odobrenje za svoju vakcinu, te navodi da je procedura za odobravanje pred Evropskom agencijom za lijekove (EMA) pokrenuta još sredinom februara.

Trenutno je u proceduri "faza 2b/3", ispitivanje u kojem učestvuje više od 40.000 ljudi iz Evrope i Latinske Amerike, a privremena analiza efikasnosti najavljuje se za drugi kvartal ove godine, piše Dojče vele.

U kompaniji očekuju da bi EMA mogla da izda odobrenje početkom juna.

Stručnjak za zdravstvo iz partije njemačkih Socijaldemokrata Karl Lauterbah kaže da proces koji vodi EMA često predugo traje, te navodi da bi, ukoliko CureVac radi dobro kao Biontech ili Moderna, vakcinu trebalo odobriti i primjeniti što prije.

Lotar Viler, predsjednik Instituta "Robert Koh" smatra da nema potrebe za hitnim odobravanjem, a sa njim se slaže i njemački ministar zdravlja Jens Špan koji ističe da još nema podataka i da zato ne može da se izda dozvola za Kjurvek po hitnom postupku.

Primjer Biontecha pokazuje da sporo odobravanje nije jedini faktor koji onemogućava brzu i masovnu imunizaciju, te da je drugo "usko grlo" proizvodnja.

Iz firme CureVac tvrde da su u posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli da formiraju mrežu partnera među kojima su giganti kao što su njemački Bajer i britanski GlaksoSmitKlajn, a koji bi trebalo da pokriju važne korake u proizvodnji vakcine čije je zvanično ime CvnCoV.

Proizvodnja u pogonu samog CureVaca u Tibingenu počinje u drugoj polovini godine, "na naš sopstveni rizik", kaže šef uprave CureVaca Franc-Verner Has, a kako se očekuje mreža partnera će se dodatno širiti, pa će do kraja godine biti proizvedeno 300 miliona doza.

Za sljedeću godinu CureVac je korigovao prognozu sa 600 miliona na milijardu doza.

Firma pregovara sa vladama, ali i institucijama kao što je Kovaks, kaže Has i dodaje da potražnja za vakcinama daleko prevazilazi ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije