Svijet

Medvedev: Opasna ideja o "velikoj Albaniji"

Medvedev: Opasna ideja o "velikoj Albaniji"
Foto: premier.gov.ru | Medvedev: Opasna ideja o "velikoj Albaniji"

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija polazi od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava", rekao je Medvedev za sutrašnje "Večernje novosti", koje su večeras objavile izvod iz intervjua.

Prema njegovim riječima, Rusija polazi od toga da tokom razmatranja i rješavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, prije svega Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji Savjeta bezbjednosti UN, a ne jednostrane akte.

Odgovarajući na pitanje da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju Kosova i Metohije, može da se završi stvaranjem "velike Albanije", Medvedev je rekao da su "sve ideje različitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma opasne".

"Jer, na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj mjeri nacionalistički opredijeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave", rekao je Medvedev.

Medvedev je za "Novosti" govorio i o sve glasnijim pokušajima revizije istorije, pritiscima Prištine i međunarodne zajednice, odnosima Rusije i Srbije, poziciji Republike Srpske, širenju NATO-a, ulaganjima u Srbiju...

Medvedev stiže sutra u posjetu Srbiji, na obilježavanje zajedničkog jubileja - 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije