Svijet

Mej: Laburistima otvorena vrata, zanemarimo lične interese

Mej: Laburistima otvorena vrata, zanemarimo lične interese
Foto: Tanjug/AP | Mej: Laburistima otvorena vrata, zanemarimo lične interese

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u srijedu uveče da opoziciona Laburistička partija tek treba da sa njom razgovara o novom pristupu Brexitu, a istovremeno je pozvala političare da lične interese ostave po strani kako bi zajedno pronašli izlaz iz ćorsokaka kad je riječ o izlasku iz EU.

"Razočarana sam što lider Laburističke partije dosad nije odlučio da u tome uzme učešće, ali - naša vrata ostaju otvorena", poručila je Tereza Mej, dodavši da je razgovarala s predstavnicima Škotske nacionalne partije, Liberalno-demokratske stranke i velške stranke Plaid Kamri (Plaid Cymru), prenosi Rojters.

Premijerka je naglasila da je "sada vrijeme da se lični interesi ostave po strani".

Mejova je prethodno, pošto su poslanici u srijedu uveče izglasali povjerenje njenoj vladi, u parlamentu rekla da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se s njom sastanu već u noći između srijede i četvrtka kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kad je riječ o Brexitu.

"Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da obezbijedi podršku Donjeg doma", rekla je Mejova u parlamentu, prenosi Rojters.

U tom cilju, dodala je, predložila je niz sastanaka između visokih parlamentaraca i predstavnika vlade u narednim danima.

"I željela bih da pozovem lidere parlamentarnih stranaka da se sa mnom pojedinačno sastanu, počev od večeras", rekla je premijerka.

Prethodno je vlada Tereze Mej dobila povjerenje u parlamentu, pošto je za njenu vladu glasalo 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti s razgovorima s poslanicima svih partija u pokušaju da se postigne konsenzus o tome kako postupiti kad je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU, nakon što je parlament u utorak odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s Brexitom, pojašnjava britanska agencija.

S obzirom na to da se bliži 29. mart, datum određen za konačno istupanje Britanije iz EU, ta zemlja se nalazi u svojoj najdubljoj političkoj krizi u posljednjih pola vijeka pitajući se kako, pa čak i da li da izađe iz bloka kojem se pridružila 1973. godine, zaključuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije