Svijet

Mekmaster: SAD će i dalje podržavati Avganistan

Mekmaster: SAD će i dalje podržavati Avganistan
Mekmaster: SAD će i dalje podržavati Avganistan

KABUL - Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster sastao se danas sa avganistanskim zvaničnicima u glavnom gradu te zemlje, Kabulu, u vezi razgovora o planovima administracije predsjednika SAD Donalda Trampa za vojnu akciju u Avganistanu.

Mekmasterova poseta, prva je posjeta Trampovog visokog zvaničnika Avganistanu, a događa se samo nekoliko dana nakon što su SAD bacile "majku svih bombi" na kompleks tunela na istoku Avganistana.

Mekmaster se sastao sa predsjednikom Avganistana Ašrafon Ganijem i drugim visokim zvaničnicima te zemlje kako bi razgovarali o bilateralnim problemima, bezbjednosti, protivterorizmu, reformama i razvoju, navodi se u saopštenju iz predsjedničke palate.

Mekmaster je pohvalio napore protiv korupcije i uvjerio Ganija da će SAD i dalje podržavati i sarađivati sa Avganistanom oko brojnih problema, prenosi Rojters.

Gani je rekao Mekmasteru da je terorizam ozbiljna prijetnja za region i svet, a da ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci biće pogođene generacije ljudi, navodi se u saopštenju.

Na vrhu liste prijetnji avganistanskoj bezbjednosti su nelegalne droge i korpucija, saopštio je Gani zvaničnicima u posjeti.

Avganistanska vlada Talibane i Islamsku državu naziva teroristima, a avganistanske snage su se borile da obuzdaju talibanske pobunjenike nakon povlačenja većine međunarodnih trupa 2014. godine.

Na vrhuncu 2011. godine, SAD su u Avganistanu imali postavljenih 100.000 vojnika, dok je sada prisutno otprilike 9.000 vojnika koji su tu zbog obuke i savjetovanja avganistanskih snaga.

Povezani tekstovi:
Avganistan traži vojnu pomoć od Rusije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije