Svijet

Melanija Tramp – od slovenačkog gradića, preko modne piste do prve dame Amerike

Melanija Tramp – od slovenačkog gradića, preko modne piste do prve dame Amerike
Melanija Tramp – od slovenačkog gradića, preko modne piste do prve dame Amerike

Narod Sjedinjenih Američkih Država donio je odluku o budućem predsjedniku. Njegovo ime je Donald Tramp – republikanski kandidat za Bijelu kuću.

Izborni proces jedne od najvećih svjetskih sila sa velikom pažnjom je propraćen širom svijeta, pa tako i u našem regionu. Našim medijima i te kako su bili zanimljivi kandidati za Bijelu kuću, ali ne samo oni.

Od kada su Republikanci odlučili da kandiduju milijardera Donalda Trampa za predsjednika SAD, svjetsku javnost mediji su počeli da bombarduju detaljima iz njegovog života.

Neizbježno je bilo da novinske stupce počne da ispunjava i, tada potencijalna, a sada sigurno prva dama Amerike – Donaldova supruga Melanija Tramp.

Ko je Melanija Tramp?

Melanija Tramp, nekada Melanija Knavs, bivša je slovenačka manekenka, rođena 26. aprila 1970. godine u malom mjestu Sevnica u Donjeposavskoj regiji, u ovoj bivšoj Jugoslovenskoj republici.

Završila je Srednju školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani, a nakon toga školovanje je nastavila na Univerzitetu u Ljubljani, ali je studije napustila na prvoj godini.

Supruga novog američkog predsjednika odrastala je u skromnom apartmanu u Sevnici, dok kao tinejdžerka sa porodicom nije preselila u veću kuću u istom mjestu, a potom u i u apartman u Ljubljani.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gdje je Melanija odrasla, kažu da je njen otac prodavao auto dijelove, a majka radila kao krojačica u fabrici dječije odjeće.

Neki mediji navode i da joj je otac bio član Komunističke partije, kao i mnogi drugi u socijalističkoj Jugoslaviji, ali potvrde za to nema.

Prve modne korake napravila je već sa 16 godina, a već sa 17 godina pozirala je za slovenačkog fešn fotografa Staneta Jerka.

"Odlazio sam sa modne revije u Ljubljani i vidio je ispred zgrade. Vjerovatno je čekala drugaricu", ispričao je za Rojters slovenački fotograf Stane Jerko.

"Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografisanje", naveo je on.

Rezultat su bile crno-bijele fotografije 17-godišnje Melanije Knavs, koje su pokrenule njenu manekensku karijeru koja će je odvesti do Milana, Pariza i Njujorka

Kao model krasila je naslovne stranice brojnih svjetskih magazine, što joj je omogućilo da na sebe privuče još veću pažnju.

Najprije odbila Trampa?

Melanija i njen muž Donald Tramp upoznali su se 1998. godine na Fešn viku u Njujorku, dok je on još bio u braku sa Marlom Mepls, sa kojom se razve naredne godine. Prema pisanjima medija, bivša manekenka je najprije odbila da  da Trampu svoj broj telefona.

Međutim, kasnije se ispostavilo da će doći do njihove veze, a kasnije i braka. Njihova veza je privukla veću pažnju medija nakon pokretanja Trampovog rijaliti TV programa "Šegrt" koji ga je izvukao finansijski nakon trećeg od ukupno četiri dosadašnja Trampova bankrota.

Njih dvoje su se vjerili 2004. godine, a sljedeće godine su se i vjenčali. Vjenčanju ovog para prisustvovale su mnoge slavne ličnosti. U Martu 2006. godine dobili su sina Barona Vilijama Trampa.

"Kada sam vidjela za koga se udala, primjetila sam sličnost između Trampa i njenog oca", kaže drugarica iz djetinjstva Mirjana Jelančič, prenijeli su mediji u toku predizborne kampanje, istražujući prošlost prve dame.

"Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu našla srodnu dušu, nekoga sa kim se osjeća sigurno", dodala je Melanijina drugarica.

Melanija kao oružje protiv Trampa

Tokom jedne od najprljavijih predizbornih kampanja u istoriji, mediji naklonjeni Demokratama pokušavali su da upotrijebe Melaniju Tramp kao "oružje" protiv republikanskog kandidata.

Kopajući po prošlosti bivše slovenačke manekenke, pripadnici "sedme sile" dolazili su do raznih "materijala".Tako su mediji objavili njene nage fotografije iz mladosti, i na taj način "prislili" Melaniju da se oglasi tokom kampanje, što je inače rijetko činila.

Ističući da je ove fotografije podmetao tim Klintonove, Trampova je rekla da nema čega da se stidi.

"Pa, ako već potežu moju prošlost, što da ne? Sami su to tražili. Sami su počeli. Od početka kampanje na internet postavljaju moje fotografije na kojima sam naga. To je bilo iz perioda moje karijere modela i ponosna sam na te fotografije. Veoma sam naporno radila, zašto bih se stidila?", rekla je Melanija.

Čak in a dan izbora, mediji su pokušali da predstave Melaniju kao osobu koja je protiv Trampa, objavivši fotografiju na kojoj njen muž, navodno, gleda u njenu kabinu tokom glasanja. Mediji su tokom dana "nagovještavali" da je to znak da Trampova nije glasala za novog predsjednika Amerike.

Ispostavilo se na kraju da to nije bilo dovoljno da se "sruši" Tramp i tako se vrata Bijele kuće otvore za Hilari Klinton.

U svakom slučaju, Amerika će još počekati da dobije prvu predsjednicu u istoriji. Umjesto Hilari u Bijelu kuću će ipak Donald, a sa njim i Melanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije