Svijet

Merkel i Šolc sa premijerima: "Njemačkoj potrebne dodatne mjere"

Merkel i Šolc sa premijerima: "Njemačkoj potrebne dodatne mjere"
Foto: Pixabay/analogicus | Merkel i Šolc sa premijerima: "Njemačkoj potrebne dodatne mjere"

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i budući šef Vlade Olaf Šolc razgovarali su danas putem video konferencije sa premijerima pokrajina o daljem djelovanju u borbi protiv pandemije, a sagovornici su zaključili da je potrebno preduzeti dodatne mjere.

''Postoji jedinstvo o tome da je četvrti talas pandemije veoma ozbiljan, da je regionalno doveo do djelimično dramatične situacije u zdravstvenom sistemu, na šta savezna država i pokrajine moraju zajedno i odlučno reagovati'', saopštio je portparol njemačke Vlade Štefen Zajbert.

Istakao je da je konstatovao da je prioritet da se jasno poveća broj vakcinacija i da se do Božića omogući do 30 miliona vakcina, bilo prve, druge ili treće doze.

Za to je, kako navodi, neophodno proširiti krug onih koji mogu sprovoditi vakcinaciju.

Uspostavljanje novog Kriznog štaba pri kancelariji kancelara, kojim će upravljati general Karsten Brojer, treba da doprinese kooordinaciji i saradnji u upravljanju kampanjom vakcinacije, isporuci i raspodjeli vakcina.

Savezne vlasti i pokrajine su uvjerene da su potrebne dodatne mjere da se smanji dnevni broj novozaraženih i što prije smanji pritisak na bolnice, navodi se u saopštenju njemačke Vlade.

"Zbog toga sada savezne vlasti i pokrajine razmatraju različite prijedloge. U te prijedloge spadaju uvođenje sveobuhvatnog ograničenja kontakata, prije svega nevakcinisanih i prilikom privatnih susreta, proširenje 2G pravila na trgovinu i ograničenja kod manifestacija. Pored toga, treba što prije pripremiti odluku o uvođenju opšte obavezne vakcinacije", dodaje se u saopštenju.

Detalji novih mjera biće, kako je najavljeno, izrađeni do četvrtka i onda će o njima biti donijeta zajednička odluka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije