Svijet

Pratite nas na Google news

Merkel o koroni: Čekaju nas veoma, veoma teški mjeseci

Merkel o koroni: Čekaju nas veoma, veoma teški mjeseci
Foto: Tanjug/AP | Merkel o koroni: Čekaju nas veoma, veoma teški mjeseci
N.N.

U drugom talasu pandemije u nizu zemalja je broj novozaraženih toliko velik da se još jedva može utvrditi pojedinačni izvor zaraze. U Njemačkoj je 8.658 novih slučajeva, u Francuskoj preko 50.000.

Na vrhu ljestvice su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60.000 novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj, gdje je broj prvi put premašila 50.000 novih slučajeva - i to uvjerljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26.10. u 6.00). I dalje je veoma teško u Italiji, Španiji, Belgiji... piše Deutsche Welle.

Čitav niz država su uvele nove, još strože propise: u Sloveniji od danas građanima nije dopušteno napustiti svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju zatvoriti vrata već u 18 sati. Većina srednjoškolaca tamo ima još samo virtuelnu nastavu, a i u Slovačkoj to vrijedi za sve učenike iznad 5. razreda. U Danskoj se ne smije okupiti više od 10 osoba na istom mjestu, u Briselu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski sat nakon 22 sata. Španija je već juče proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo potrajati do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva - oko 46 miliona ljudi.

"Tako to više ne može ići"

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord s 14.714 novozaraženih, a današnjih 8.658 slučajeva je tipično jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih.

Ove nedjelje je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako "nas čekaju veoma, veoma teški mjeseci". Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do februara neće biti velikih manifestacija. Ove sedmice se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list Bild je Merkel izjavila kako "nema dobar osjećaj" šta nas još čeka. "Tako to više ne može ići", izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. S obzirom na to da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredaba.

"Trebamo jedinstveni katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim", izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

Postavlja se i pitanje školske nastave: uprkos uobičajenim predodžbama kako djeca ne šire zarazu, predsjednik njemačkog udruženja učitelja Hans-Peter Meidinger upozorava da škole mogu imati mnogo veći uticaj na širenje virusa nego što se misli. "Školstvo u Njemačkoj je najveća svakodnevna masovna manifestacija s preko 10 miliona učesnika. Tu savjetujem veliki oprez."

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje socijalnih kontakata i poštivanja propisa. Hoće li to značiti i lockdown u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), se zalažu za "veoma kratak, vremenski ograničen djelimični lockdown" jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći, prenosi Index.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije