Svijet

Merkelova o budžetu EU: Vrijeme je pritisak

Merkelova o budžetu EU: Vrijeme je pritisak
Foto: Tanjug/AP | Merkelova o budžetu EU: Vrijeme je pritisak

BERLIN - Vrijeme predstavlja pritisak za države članice Evropske unije da postignu dogovor o prijedlozima dugoročnog budžeta i stimulativnog plana, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući da će Njemačka raditi na postizanju kompromisa na samitu lidera EU ove sedmice.

"Bilo bi poželjno da se postigne brz rezultat, ali ja ne znam da li će biti uspjeha u petak i subotu", rekla je Merkelova tokom konferencije za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

"Vrijeme pritiska", ocijenila je ona, prenio je Rojters.

Merkelova je ponovila da nema garancija da će lideri EU premostiti razlike u prijedlozima predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, osmišljenih da "podignu" blok iz najgore ekonomske krize od Drugog svjetskog rata na samitu koji će biti održan od 17. Do 18. jula.

Mišel se suočava s teškim zadatkom da pomiri razlike između bogatog, štedljivog sjevera i juga koji je veoma zadužen i teže pogođen virusom korona, u odgovoru na krizu koju je izazvao virus.

Mišelov paket obuhvata 1.074 milijarde evra za dugoročni budžet i fond za oporavak od 750 milijardi evra za ekonomije pogođene pandemijom, pri čemu bi dvije trećine sredstava trebalo bi da bude u obliku besplatnih grantova, a trećina kao otplativi zajmovi.

Holandija insistira na uslovljavanju pristupa sredstvima, što bi zemlje na jugu poput Italije i Španije željele da izbjegnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije