Svijet

Micotakis poručio Britaniji: Vratite skulpture iz Partenona

Micotakis poručio Britaniji: Vratite skulpture iz Partenona
Foto: Tanjug/AP | Micotakis poručio Britaniji: Vratite skulpture iz Partenona

ATINA - Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je danas da bi kulturno blago iz Partenona u Britanskom muzeju trebalo da bude vraćeno Atini i pozvao London kako bi se taj cilj postigao.

Premijer Boris Džonson rekao je u martu da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura, odbijajući trajni zahtjev Grčke za njihov povratak.

"Velika Britanija bi trebalo da započne dijalog u dobroj vjeri sa Grčkom i ja ih pozivam da to učine", naglasio je Micotakis u govoru u Parizu, obraćajući se na 41. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a i svečanosti povodom obilježavanja 75 godina od osnivanja ove agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Micotakis je rekao da je UNESCO preduzeo ključni korak u septembru, kada je priznao da ovo pitanje ima međuvladin karakter.

"Prema ovome, obaveza vraćanja skulptura Partenona direktna je nadležnost Vlade Velike Britanije", naglasio je grčki premijer.

Grčka vlada premijera Micotakisa pojačala je pritisak za povratak kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju odlaskom Britanije iz Evropske unije.

Od osamostaljenja 1832. godine, Grčka je više puta tražila povraćaj tog svog blaga, u Britaniji poznatog kao "Elginov mermer", koje je britanski diplomata lord Elgin odnio iz hrama Partenona u Atini početkom 19. vijeka, kada je Grčka bila pod otomanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, otprilike polovinu mermernog friza od 160 metara koji je krasio spomenik iz 5. vijeka prije nove ere, rekavši da ih je Elgin stekao zakonskim ugovorom sa Otomanskim carstvom i da su dio zajedničkog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije