Svijet

Migrant paraglajderom preletio granicu (VIDEO)

Migrant paraglajderom preletio granicu (VIDEO)
Foto: Screenshot/YouTube | Migrant paraglajderom preletio granicu

MELILLA - Španske vlasti traže osobu koja je paraglajderom preletjela granicu od Maroka do španske enklave Melilla što čini se predstavlja jedan novi i kreativan način ilegalne migracije na evropsku teritoriju.

"Dvoje građana prijavilo je da su vidjeli paraglajder u četvrtak poslijepodne", rekao je Eder Barandiaran, portparol španske vlade u Melilli, jednom od dvije španske teritorije u sjevernoj Africi.

Osoba koja se nalazila u paraglajderu je pobjegla nakon slijetanja, što je navelo vlasti da posumnjaju da je osoba migrant koji pokušava doći do Evrope. Identitet i nacionalnost osobe još uvijek nisu poznati, dok su slike paraglajdera kružile društvenim mrežama u četvrtak, navodi ABC News.

Granica s Melillom bila je u centru skandala nakon što su 23 osobe tamo poginule u junu tokom pokušaja migranata i izbjeglica da na silu uđu, što je rezultiralo stampedom. Marokanska policija bacila je suzavac i tukla muškarce palicama, čak i kad su neki ležali na zemlji.

Španske vlasti takođe su optužene za nezakonito vraćanje nekih migranata u Maroko, navodno kršeći njihovo pravo na traženje azila.

Nekoliko medijskih istraga zasnovanih na video snimkama i fotografijama incidenta iz juna pokazalo je da su se neke od smrtnih slučajeva možda dogodile na španskom tlu, što je španski ministar unutrašnjih poslova više puta porekao.

Od više od 29.000 migranata su ove godine neovlašteno prešli u Španiju kopnom ili morem, a oko 1.300 je to učinilo preko Melille, javlja špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije