Svijet

Pratite nas na Google news

Milijarder se izvinio jer je Trampu rekao: "Afrika Vas voli"

Milijarder se izvinio jer je Trampu rekao: "Afrika Vas voli"
Foto: Tanjug/AP | Milijarder se izvinio jer je Trampu rekao: "Afrika Vas voli"
Tanjug

JOHANESBURG - Južnoafricki biznismen i milijarder Patris Motsepe izvinio se zbog toga što je američkom predsjedniku Donaldu Trampu rekao da ga Afrika voli tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle nedelje.

Video u kojem se vidi i čuje kako je Motsepe to izjavio postao je viralan na društvenim medijima i izazvao je ogorčenje ljudi koji se ne slažu sa njim, prenio je AP.

U video poruci čuje se Motsepe kako kaže Trampu tokom zajedničke večere: "Afrika voli Ameriku. Afrika voli Vas. To je veoma, veoma važno. Želimo da Americi ide dobro. Želimo da Vama ide dobro. Uspjeh Amerike je uspjeh ostatka svijeta".

Kao odgovor na Motsepeovu izjavu Tramp je rekao: "Obavili ste sjajan posao, hvala Vam puno''''.

Motsepeove poruke kritikovali su čak i južnoafrički ministri, a ministar finansija Tito Mboveni je rekao da stavovi milijardera ne predstavljaju stavove vlade.

Premijer provincije KvaZulu-Natal Sihle Zikalala čak je rekao da Tramp nije prijatelj vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres i da Južna Afrika nije imala nikakve koristi od američkog predsjednika.

Trampa su kritikovali zbog njegovih komentara o Africi, među kojima je i onaj u kojem je uporedio Afriku sa "prljavim klozetom", a koji je naišao na osude širom Afrike.

Inače, u današnjem je saopštenju Motsepe poručio da je dužan da sluša različite stavove, ali i da želi da se izvini.

"Nemam pravo da govorim u bilo čije ima, osim u svoje", istakao je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije