Svijet

Milioni Iranaca ispraćaju generala Sulejmanija

Milioni Iranaca ispraćaju generala Sulejmanija
Foto: Tanjug/AP | Milioni Iranaca ispraćaju generala Sulejmanija

AHVAZ - Tijelo iranskog vojnog komandanta, generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u petak u američkom napadu, dopremljeno je danas u Iran gdje gu ga dočekali mnogobrojni građani.

Kako je javio "Reuters", njegovo tijelo je dovezeno avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana, prenosi "Sputnjik".

Zvanična iranska agencija IRIB objavila je video na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg sa Sulejmanijevim tijelom obmotan u iransku zastavu dok svira vojni orkestar.

Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna televizija.

Iranske vlasti su dopremile Sulejmanijevo tijelo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 88. godine tokom kojeg se general istakao, prenio je AP.

Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim tijelom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedjeljak u Teheran i Kom gdje će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost za iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, kao i liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom koji je takođe ubijen u petak u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalost za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije