Svijet

Ministarka rada Austrije podnijela ostavku

Ministarka rada Austrije podnijela ostavku
Foto: Tanjug/AP | Ministarka rada Austrije podnijela ostavku

BEČ - Ministarka rada, porodice i omladine Austrije Kristine Ašbaher podnijela je večeras ostavku, suočena s tvrdnjama da je njen diplomski rad plagijat.

"Rad kao ministarka za rad, porodicu i omladinu me je ispunio. Moj rad kao ministarka obavljala sam punim angažovanjem za ovu zemlju i dala sa svojim timom najbolje", napisala je Ašbaher u ličnoj izjavi.

Poznati lovac na plagijate Štefan Veber optužio je u petak ministarku Ašbaher da je njen diplomski rad pun plagijata, pogrešnih citata, kao i da je napisan na lošem njemačkom jeziku.

"Njen diplomski rad na Višoj školi Vinernojštat je ispod svakog naučnog standarda", konstatovao je Veber u svom blogu.

I u kratkoj verziji njenog doktorata, koji je predala prošle godine na Tehničkom univerzitetu u Bratislavi, prema tvrdnjama Vebera, ima mnoštvo plagijata.

Ašbaher je u svojoj izjavi odbacila te tvrdnje, ističući da su njeni radovi kojim je stekla akademske titule uvijek bili sastavljani u najboljoj namjeri i savjesti, te da se oslanjala na procjenu priznatih profesora.

"Sve tvrdnje da sam rad napisala za vrijeme mog mandata kao ministarka i da sam svjesno plagirala su podmetanja koje odbacujem", naglasila je ona.

Ašbaher je rekla da smatra da ima pravo na fer postupak i da nadležni instituti treba da provjere njene radove.

Ukazala je da smatra da su ona i njena porodica izloženi napadima i da to ne može dozvoliti.

"Iz tog razloga podnosim ostavku. O tome sam danas informisala u ličnom razgovoru kancelara Sebastijana Kurca", naglasila je u saopštenju.

Kurc sada mora u potragu za novim ministrom rada i to u trenutku kada je zemlja, zbog pandemije, suočena s rekordnom nezaposlenošću.

Ašbaher je time bila ministarka godinu i dva dana, a zbog korona krize bila je neprestano suočena s teškim zadatkom borbe protiv rekordne nezaposlenosti, navode austrijski mediji.

Ostaće u pamćenju mnogim ljudima i po fotografiji s jednom bebom.

Ljeta prošle godine ona se fotografisala kako jednoj bebi predaje novčanicu od 100 evra, što se poredilo s vremenom kada je ultradesničar Jerg Hajder bio guverner pokrajine Koruška.

Naime, opozicija ju je kritikovala kako može lično da predaje sredstva iz Fonda za pomoć porodicama.

Taj slučaj bio je i predmet rasprave u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije