Svijet

Mišel: EU lideri razmotrili sankcije, ali i dijalog sa Moskvom

Mišel: EU lideri razmotrili sankcije, ali i dijalog sa Moskvom
Foto: Tanjug/AP | Mišel: EU lideri razmotrili sankcije, ali i dijalog sa Moskvom

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, kaže da su lideri EU 27 na samitu u Briselu razmatrali nastavak odnosa sa Rusijom, potrebu za političkim dijalogom, ali i za usvajanjem restriktivnih mjera.

"Razmotrili smo različite opcije u smislu restriktivnih mjera, ali i važnost angažovanja u kontaktima sa ljudima i ruskim civinim društvom i nastavak inistiranja na našim vrijednostima i fundamentalnim pravima", kaže Mišel.

Evropski savjet je naglasio potrebu za "čvrstim i koordiniranim odgovorom" EU i njenih država članica na bilo koje dalje "zlonamerne, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije", u potpunosti koristeći sve instrumente, uključujući ekonomske sankcije.

Očekuje se da će EU krajem jula produžiti ekonomske sankcije uvedene protiv Ruske Federacije zbog događaja u Ukrajini i aneksije Krima 2014. godine.

U EU ukazuju na značajnu disproporciju kada su u pitanju trgovinski odnosi EU i Ruske Federacije pri čemu se očekuje da će taj debalans još više rasti sve većim prelaskom EU na obnovljive izvore energije kao zamjenu za naftu i gas na čijem se izvozu u velikoj mjeri zasniva ruska ekonomija.

Istovremneo, Evropski savjet je ponovio otvorenost prema selektivnom angažovanju sa Rusijom u oblastima od interesa za EU, kao što su klima i životna sredina, zdravlje, kao i odabrana pitanja spoljnih i bezbjednosnih politika i multilateralna pitanja poput Irana, Sirije i Libije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije