Svijet

Mladi Japanci traže milionsku odštetu zbog karcinoma

Mladi Japanci traže milionsku odštetu zbog karcinoma
Foto: Tanjug | Mladi Japanci traže milionsku odštetu zbog karcinoma
N.N.

TOKIO - Šest mladih Japanaca tuži kompaniju koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima, jer im je otkriven rak štitne žlijezde u godinama koje su uslijedi-le poslije nuklearne katastrofe.

Karcinom je posljedica radijacije kojoj su bili izloženi, kažu mladići koji su u vrijeme nesreće imali između šest i 16 godina.

Morali su da se operišu kako bi im bili uklonjeni dijelo-vi ili cijela štitna žlijezda, rekao je njihov advokat.

Možda će, međutim, imati problema da dokažu da je uzrok raka izloženost zračenju.

Od kompanije "Tokyo Electric Power Company" traže odštetu od 5,4 miliona dolara (4,8 miliona evra).

"Upoznati smo sa slučajem, ali ćemo se oglasiti kada proučimo sve detalje tužbe", rekao je portparol kompa-nije.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi dogodila se 11. mar-ta 2011. godine poslije velikog zemljotresa kod sjevero-istočnog dijela Japana.

Zemljotres je pokrenuo cunami koji je doveo do toplje-nja nuklearnih materija.

Bila je to najveća nuklearna katastrofa poslije černo-biljske u Ukrajini 1986. godine.

Nesreća u Fukušimi bila je manje štetna za lokalno sta-novništvo jer je i količina ispuštenih radioaktivnih čes-tica joda bila znatno manja.

Međutim, dugoročne posljedice radijacije i dalje su pre-dmet rasprava.

Nesreća nije ostavila direktne posljedice na zdravlje stanovništva, zaključeno je na prošlogodišnjem panelu Ujedinjenih nacija.

U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2013. godine navodi se da ova nuklearna katastrofa neće uticati na primjetan rast stope oboljenja od raka u ovom regionu.

Japanska vlada je pak 2018. godine objavila da je jedan radnik umro pošto je bio izložen zračenju i da bi njego-va porodica trebalo da primi odštetu.

Međutim, oštećeni u ovom novom slučaju kažu da je rak najvjerovatnije posljedica izloženosti radioaktivnim česticama. Niko od njih, sada uzrasta između 17 i 27 godina, nema u porodici istoriju bolesti raka štitne žlijezde.

"Neki su imali problema u obrazovanju i pronalaženju posla, pa su odustajali od snova", rekao je advokat Ke-niči Ido za agenciju AFP.

Uprkos zvaničnim informacijama, veliki broj ljudi koji je evakuisan iz Fukušime i dalje odbija da se vrati kućama iako je od nesreće prošlo više od jedne deceni-je.

(BBC)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije