Svijet

Mladi Vijetnamci išli za boljim životom, a umrli u najgorim mukama

Mladi Vijetnamci išli za boljim životom, a umrli u najgorim mukama
Foto: Tanjug/AP | Mladi Vijetnamci išli za boljim životom, a umrli u najgorim mukama

Britanske vlasti podigle su juče optužnicu protiv vozača kamiona hladnjače u kojem je pronađeno 39 mrtvih tijela i saopštile su da se istraga, kada je riječ o identifikaciji žrtava, sada fokusirala na vijetnamsku zajednicu.

Glavni policijski inspektor Martin Pasmor rekao je novinarima da istražioci rade na pretpostavci da su žrtve državljani Vijetnama, ali da bi moglo biti i građana drugih zemalja.

On je kazao da se sastao s vijetnamskim ambasadorom u Britaniji Tranom Ngok Anom te da će otisci prstiju žrtava biti proslijeđeni vijetnamskim kolegama kako bi pokušali da identifikuju preminule. Dodao je da je uz žrtve pronađeno samo nekoliko dokumenata.

Sva su tijela sada prebačena iz kamiona u bolnicu Brumfield u Helmsfordu na obdukciju.

Žrtve su nađene gole ili sa vrlo malo odjeće na sebi i očajnički su "lupale u vrata" u pomoć i imale "pjenu koja im dolazi iz usta".

Tijela osam žena i 31 muškarca možda su se smrzla u hladnjači nekoliko dana prije nego što su otkrivena, nakon što je kontejner hladnjača prešla preko Lamanša.

Sada se vjeruje da je čak 25 od 39 žrtava Vijetnamca i iz istog osiromašenog primorskog regiona Jen Tan.

Do sada su otkrivena imena nekoliko potencijalnih žrtava.

Čini se da većina žrtava nije starija od 30 godina.

Bui Huj Cuong, zvaničnik u vijetnamskoj pokrajini Ha Tin, rekao je za DPA da je dobio informacije o osam nestalih ljudi.

"Javilo nam se pet porodica i zatražilo pomoć u traženju svoje nestale djece", rekao je on.

Ana Bui Ti Nhung (19), iz Vijetnama platila je agentu preko 10.000 dolara s nadom da će ući u Veliku Britaniju i raditi manikir u salonu ljepote, rekli su njeni rođaci.

Jedna od mogućih žrtava je i Fam Ti Tra Mi (26), koja je poslala seriju uznemirujućih poruka svojoj majci oko pola 11 uveče, 22. oktobra, u kojima je navela da se guši.

"Žao mi je mama, moj put u inostranstvo nije uspio", napisala je u jednoj poruci.

"Mama, toliko volim tebe i tatu! Umirem zato što ne mogu da dišem", navela je u drugoj.

Otkriveno je da je još jedna od potencijalnih žrtava Ngujen Din Luong (20). Njegov otac Nguien Din Gia rekao je da mu je sin prije dvije nedjelje rekao da planira da putuje u Britaniju iz Francuske, gdje ilegalno živi od 2018. godine.

Rekao je da će za putovanje platiti 14.000 dolara, a planirao je da radi u salonu za nokte kada dođe u Britaniju.

Jedna od novoimenovanih mogućih žrtava Nguien Din Tu, prije nekoliko mjeseci je zamolio svoju suprugu Hoang Ti Tuong da mu pomogne da prikupi 11.000 funti (14.000 dolara ) kako bi pokrio troškove nedozvoljenog putovanja iz Njemačke u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hoang je rekla da je on već neko vrijeme ilegalno radio u Rumuniji i Njemačkoj i molio ju je da novac pošalje u Veliku Britaniju.

Otac dva djeteta Vo Ngok Nam (28) takođe se smatra jednom od žrtava nađenom u hladnjači. Njegova supruga Ta Ti Oan rekla je vijetnamskim medijima da ju je nazvao prošlog utorka popodne i rekao da je u kamionu išao u Britaniju.

Rođaci Hung Ngujen (33) i Hoang Van Tiep su možda takođe bili među žrtvama. Njihova tetka je objavila fotografije na društvenim mrežama u nadi da će ih možda naći žive.

Vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u saopštenju u subotu da je dalo instrukcije ambasadi u Londonu da pomogne britanskoj policiji s identifikacijom žrtava. Međutim, nije želio da spekuliše o njihovom državljanstvu.

Provincija Nge An je jedna od najsiromašnijih u Vijetnamu i dom je mnogim žrtvama trgovine ljudima koji završavaju u Evropi, objavila je u martu organizacija sa sedištem u SAD koja se bori protiv trgovine ljudima”Pacific Links”.

Ilegalni migranti već godinama pokušavaju da stignu do Velike Britanije skriveni u kamionima koji uglavnom dolaze s evropskog kontinenta.

U najvećoj tragediji do sad 58 Kineza pronađeno je 2000. godine kod Dovera u kamionu koji je prevozio paradajz.

(Daily Mail/Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije