Svijet

Moguće zatvaranje mirovnih misija UN-a na globalnom nivou

Moguće zatvaranje mirovnih misija UN-a na globalnom nivou
Foto: Tanjug/AP | Moguće zatvaranje mirovnih misija UN-a na globalnom nivou

NJUJORK - Mirovne misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje ukoliko Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, ne bude u stanju da dogovori novi budžet od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine, izjavili su juče zvaničnici i diplomate.

Pojedine diplomate za kašnjenje u postizanju sporazuma krive promjene u pregovaračkim procedurama, pitanja oko logistike i teške pregovore koji Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama, prenio je Reuters.

Ketrin Polard, direktorica Strategije UN-a za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, kazala je da je 12 mirovnih misija UN-a, od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, savjetovano da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vrijeme.

"Istovremeno i dalje se nadamo i uvjereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore i odobriti budžet", rekla je Polardova novinarima.

Ona je istakla da ukoliko krajnji rok, koji ističe danas, bude propušten, generalni sekretar Antonio Guteres može da novac koristi samo na zaštitu imovine Ujedinjenih nacija i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga.

Isti izvori su naveli da je nedostatak dogovora uslijedio zbog Kine i nekih afričkih zemalja koje su u posljednjem trenutku uputile nove zahtjeve.

Žan Pjer Lakroa, šef Mirovnih operacija Ujedinjenih nacija, izjavio je još prošle godine da su pregovori o budžetu među zemljama članicama iz godine u godinu sve komplikovaniji.

On kaže da i ove godine postoji opasnost da budžet ne bude usvojen, zbog čega je zabrinut.

"Da, postoji ta mogućnost da se ne dogovori budžet, što je veoma zabrinjavajuće, posebno što većina naših misija djeluje u veoma opasnim i problematičnim okolnostima", rekao je Lakroa.

Budžet za mirovne opracije, kojih širom svijeta u prosjeku bude oko 20, iznosi oko 6,5 milijardi dolara i pokriva period od 12 mjeseci počev od 1. jula.

Inače, važno je napomenuti da je budžet za nirovne misije odvojen od glavnog operativnog budžeta Ujedinjenih nacija, koji iznosi oko tri milijarde dolara. Taj glavni budžet pokriva period od januara do decembra i veoma često je predmet izuzetno kompleksnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije