Svijet

Moravjecki: Ili će pobijediti Ukrajina, ili će cijela Evropa izgubiti

Moravjecki: Ili će pobijediti Ukrajina, ili će cijela Evropa izgubiti
Foto: Wikimedia Commons | Moravjecki: Ili će pobijediti Ukrajina, ili će cijela Evropa izgubiti

KIJEV - Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, onda će cijela Evropa izgubiti, saopštio je premijer Poljske, Mateuš Moravjecki tokom posjete Kijevu.

"Ishod može biti samo jedan: ili će pobijediti Ukrajina, ili će cijela Evropa izgubiti“, rekao je Moravjecki tokom sastanka sa ukrajinskim i litvanskim kolegom u okviru Lublinskog trougla u Kijevu.

Kako je dodao, Poljska treba da podržava Ukrajinu, jer je smatra "zemljom slobode“, prenosi poljski portal "Vpn.pl“.

"Evropa je prekasno primjetila prijetnju koja dolazi od Rusije, stoga danas ne možemo odugovlačiti sa pružanjem pomoći Ukrajine“, istakao je poljski premijer.

Ranije je saopšteno da su danas u Kijev doputovali predsjednica Mađarske Katalin Novak, poljski premijer Mateuš Moravjecki, premijerka Litvanije Ingrida Simonite i belgijski premijer Aleksandar de Kro. Lublinski trougao čine Ukrajina, Litvanija i Poljska.

Analitičari ukazuju da je "Lublinski trougao“ još jedan geopolitički projekat Poljske koji se, u većoj ili manjoj mjeri, vraća ideji prve Državne zajednice Poljske i Litvanije - srednjovjekovne Poljske kao imperije od mora do mora.

Kako ističu, očigledno je da rusko pitanje zauzima gotovo centralno mjesto u ovom neformalnom savezu, a glavni cilj Poljske, Ukrajine i Litvanije je suprotstavljanje i obuzdavanje Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije