Svijet

Morison "cenzurisan", dao sebi tajna ovlaštenja

Morison "cenzurisan", dao sebi tajna ovlaštenja
Foto: Tanjug/AP arhiva | Morison "cenzurisan", dao sebi tajna ovlaštenja

SIDNEJ - Parlament je "cenzurisao" Skota Morisona, bivšeg premijera Australije, jer je sebi dao tajna ovlaštenja dok je bio na vlasti.

 

Cenzura je način na koji parlament formalno izražava neslaganje kod poslanika. Ovakvi prijedlozi su rijetki i uglavnom simbolični, ali mogu imati političke posljedice.

Do istorijskog poteza Parlamenta došlo je nakon izvještaja u kojem se navodi da su Morisonovi postupci "nagrizli povjerenje u Vladu". To je prvi put da je Predstavnički dom osudio bivšeg premijera.

On se branio da je sebi dao ovlaštenja u nekoliko ministarstava u teškim vremenima tokom pandemije virusa korona, nazivajući potez Parlamenta "odmazdom" protivnika.

U avgustu se ispostavilo da je Morison postao i ministar zdravlja, finansija, trezora, unutrašnjih poslova, dvije godine prije nego što je izgubio vlast. Većina ministara nije znala da dijeli portfelje sa Morisonom.

Morison je poznat i zbog slučaja sa Novakom Đokovićem na Australijen openu, jer je bio jedan od glavnih ljudi koji su se zalagali da srpski as bude deportovan.

Morison je dao sebi ovlaštenja da donosi odluke o javnom zdravlju i mogao je znatno da utiče na tretman prema Đokoviću. 

Đoković je, prema svim pravilima i protokolu, stigao u Melburn, jer je dobio medicinsko izuzeće, koje odjednom nije bilo dovoljan dokument.

Potom je deportovan, zbog toga što je, kako su naveli, "bio prijetnja po javno zdravlje zbog odluke da se ne vakciniše". 

Istraga je utvrdila da je Morison, koji je sada poslanik, "fundamentalno potkopao" Vladu, kao i da većina njegovih imenovanja nije imala nikakvu vezu sa pandemijom.

Vlada Entonija Albaniza, aktuelnog premijera, obećala je da će donijeti nove propise koji će obavezati premijera da sva slična imenovanja ubuduće budu javno objavljena.

Albaniz je rekao i da je Parlament dužan da osudi postupke njegovog prethodnika, jer je Australiju udaljio od "dragocjene demokratije".

"Javnost nije znala nešto na šta je imala pravo da zna... to je podrilo funkcionisanje ovog parlamenta, što je podrilo naše demokratske institucije", naveo je Albaniz.

Morison je u Parlamentu rekao da, gledajući unazad, vjeruje da su njegove odluke bile "nepotrebne" i da im je posvetio "nedovoljnu pažnju". 

"Niko od nas ne može da tvrdi da je nepogrešiv u takvim okolnostima", rekao je Morison, prenosi Euronews.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije