Svijet

Pratite nas na Google news

Moskva: "Moćne sile" u Vašingtonu i Londonu stoje iza napada u Solsberiju

Moskva: "Moćne sile" u Vašingtonu i Londonu stoje iza napada u Solsberiju
Foto: Ilustracija | Moskva: "Moćne sile" u Vašingtonu i Londonu stoje iza napada u Solsberiju
Srna

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da "moćne sile" u SAD i Velikoj Britaniji stoje iza napada nervnim agensom u Engleskoj, za koji London krivi Moskvu, prenosi RIA "Novosti".

Saopštenje je uslijedilo nakon što je premijer Velike Britanije Tereza Mej rekla da je više od 130 ljudi moguće bilo izloženo nervnom agensu koji je korišten u napadu u Solsberiju.

Ona je rekla da su žrtva trovanja otac i kćerka Sergej i Julija Skripalj i dalje u kritičnom stanju i da se možda nikada neće oporaviti.

Zeman naredio provjeru prisustva "novičoka" u zemlji

Češki predsjednik Miloš Zeman naložio je kontraobavještajnoj službi da provjeri da li je nervni agens korišten u napadu u Velikoj Britaniji napravljen u Češkoj.

Zemanov zahtjev uslijedio je nakon oštrog odgovora Praga na tvrdnje Rusije da je moguće da je nervni agens korišten u napadu na nekadašnjeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja stigao iz Češke.

Češka se pridružila SAD i drugim vladama u Evropi da protjera više od 100 ruskih diplomata zbog napada nervnim agensom u Solsberiju.

"Predsjednik je zadužio kontraobavještajnu službu da utvrdi da li je `novičok` razvijen ili storniran na teritoriji Češke, bilo da se radi o industrijskim ili naučnim postrojenjima", rekao je portparol Zemana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije