Svijet

Moskva: NATO avioni iznad Crnog mora bezbjednosna prijetnja

Moskva: NATO avioni iznad Crnog mora bezbjednosna prijetnja
Foto: Arhiva | Moskva: NATO avioni iznad Crnog mora bezbjednosna prijetnja

MOSKVA - Ruski radari su uočili i pratili šest izviđačkih NATO aviona iznad Crnog mora u protekla 24 sata, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane uz ocjenu da je riječ o bezbjednosnoj prijetnji.

"U protekla 24 sata, radarski kapaciteti protivvazdušnih raketnih trupa ruskog vazduhoplovstva otkrili su i pratili šest NATO izviđačkih letjelica u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora", navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi ruska agencija TAS S.

U saopštenju se navodi i da NATO intenzivira izviđanje iz vazduha u blizini ruskih granica, i da se američka vojna aktivnost u regionu Crnog mora doživljava kao bezbjednosna prijetnja.

"Gledamo na agresivnu vojnu aktivnost SAD u regionu Crnog mora kao na prijetnju regionalnoj bezbjednosti i strateškoj stabilnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je "pravi cilj akcija koje nije izazvala Rusija da se prouči pozicija vojnih operacija u slučaju scenarija upotrebe sile na jugoistoku".

Agencija Interfaks javlja, pozivajući se na saopštenje Ministarstva, da se ruski patrolni brod "Pavel Deržavin" uključio u praćenje akcija američkih brodova u Crnom moru.

Ranije je ruska vojska izvijestila da vodeći brod Crnomorske flote, raketna krstarica "Moskva", kao i fregata "Admiral Esen", opremljena krstarećim raketama kalibar, posmatraju brodove američke mornarice.

Ministarstvo napominje da radarski objekti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorske flote sprovode "kontinuirano danonoćno praćenje vazdušne i morske situacije u Crnom moru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije