Svijet

Moskva će tražiti sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Moskva će tražiti sastanak Savjeta bezbjednosti UN
Foto: Ilustracija | Moskva će tražiti sastanak Savjeta bezbjednosti UN

MOSKVA - Zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Vladimir DŽabarov rekao je danas da će Rusija, najvjerovatnije, zatražiti održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o raketnim udarima SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, javili su ruski mediji.

"Trenutno je u toku analiza situacije. Rusija će zahtijevati sastanak Savjeta bezbjednosti", istakao je Džabarov, prenose "RIA Novosti".

Tokom noći američke, britanske i francuske snage lansirale su više od stotinu raketa sa brodova i letjelica na, kako se navodi, glavna postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja u Siriji.

Prema navodima zapadnih medija, udari su bili odgovor na hemijski napad na sirijski grad Dumu prošlog vikenda u kojem je poginulo više desetina civila.

Rusija i Sirija negiraju da se sličan napad desio i Moskva je optužila Britaniju da koristi incident u Dumi za podsticanje "antiruske histerije".

Predsjedavajući Komiteta za međunarodna pitanja u Gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačev istakao je da udari na Siriju predstavljaju kršenje međunarodnog prava i da su, najvjerovatnije, osmišljeni kako bi spriječili inspektore iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ da obavljaju svoj posao.

Tim inspektora OPCV-a u Siriju je stigao 12. i 13. aprila i istragu o navodnom napadu u Dumi trebalo je da započnu danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije