Svijet

Moskva odbacila izvještaj o identitetu Boširova

Moskva odbacila izvještaj o identitetu Boširova
Foto: Ilustracija | Moskva odbacila izvještaj o identitetu Boširova

MOSKVA - Moskva je danas odbacila izvještaj britanske istražne grupe u kome se tvrdi da je jedan od osumnjičenih u slučaju trovanja Skripaljevih odlikovani pukovnik ruske vojne obavještajne službe /GRU/.

Istražna grupa "Belingket" saopštila je juče da je pravo ime Ruslana Boširova Anatolij Čepiga i da je on oficir vojne obavještajne službe, te da je proglašen herojem Rusije.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je izvještaj rekavši da je to objavljeno kako bi se podudarilo sa obraćanjem premijera Tereze Mej Savjetu bezbjednosti UN.

"Dokazi ne postoje i oni onda nastavljaju sa svojom informativnom kampanjom čiji je glavni zadatak da se skrene pažnja sa osnovnog pitanja, a to je šta se dogodilo u Solsberiju", napisala je Zaharova na "Fejsbuku".

Ona je rekla da ostaje pitanje kada će biti pruženi dokazi o umiješanosti u trovanje u Solsberiju.

Mejova je juče napala Moskvu zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije agensom "novičok" u martu u Solsberiju.

Sajt "Belingket" piše da je Čepiga /39/ diplomirao na vojnoj akademiji na ruskom dalekom istoku u gradu Blagoveščensku, jednoj od najboljih institucija u Rusiji za obuku mornaričkih komandosa i specijalnih snaga.

On se borio u Čečeniji i, moguće, u Ukrajini, a 2014. godine proglašen je herojem Rusije zbog "provođenja mirovne misije tokom sukoba u Ukrajini".

Na sajtu se navodi da je "veoma moguće" da je sam ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao Čepigu jer on lično uručuje te nagrade, prenio je AFP.

Samo mali broj tih nagrada dodjeli se u Rusiji na godišnjem nivou, često posthumno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije