Svijet

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu
Foto: Pixabay/EvgeniT | Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

MOSKVA - Moskva je odbacila nove izvještaje američkih medija o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu i optužila Vašington za pogoršavanje situacije i svaljivanje krivice na Moskvu, piše list "Komersant" pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

"Vašington post" je u današnjem izdanju citirao zvaničnike i jedan obavještajni dokument u kojem se navodi da američke obavještajne službe smatraju da je moguće da Rusija planira ofanzivu na više frontova protiv Ukrajine već od sljedeće godine, sa oko 175.000 vojnika.

"SAD vode specijalnu operaciju radi pogoršanja situacije u vezi sa Ukrajinom dok prebacuju odgovornost na Rusiju", rekla je "Komersantu" portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da su "provokativne akcije nedaleko od ruskih granica praćene optužujućom retorikom".

SAD, američki saveznici iz NATO i Ukrajina optužili su Moskvu za gomilanje trupa nedaleko od ukrajinske granice, a Kijev tvrdi da Rusija planira napad.

Moskva je demantovala da planira invaziju na Ukrajinu i optužila je Kijev za gomilanje svojih snaga radi napada na teritoriju koju kontrolišu proruski orijentisane snage.

Rusija je saopštila da može da pomjera trupe po svojoj teritoriji, u skladu sa sopstvenim procjenama, i da one ne predstavljaju prijetnju izvan ruskih granica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije