Svijet

Moskva predlaže sastanak Kvarteta za Bliski istok

Moskva predlaže sastanak Kvarteta za Bliski istok
Foto: Sputnjik | Moskva predlaže sastanak Kvarteta za Bliski istok

MOSKVA - Moskva predlaže da se uskoro održi sastanak Kvarteta za Bliski istok na nivou specijalnih izaslanika, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je u saopštenju objavljenom na internet stranici Ministarstva navela da je za pronažalenje konačnog i poštenog rješenja za Bliski istok neophodan timski rad globalne zajednice.

"U tom kontekstu, naglašavamo da ne postoji alternativa omogućavanju direktnih pregovora Izraelaca i Palestinaca pod okriljem globalne zajednice", istakla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da "sporazum vijeka" koji su predstavile SAD ne može biti osnova za palestinsko-izraelsko rješenje, jer ignoriše glavne elemente opštepriznatog međunarodnog pravnog okvira za rješenje na Bliskom istoku, formalizovane u rezolucijama Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i u Arapskoj mirovnoj inicijativi, javio je TASS.

Portparol ruskog Ministarstva dodala je da neriješeni palestinski problem ostaje jedan od ključnih faktora nestabilnosti na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije