Svijet

Moskva spremna za razgovore o migrantskoj krizi

Moskva spremna za razgovore o migrantskoj krizi
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Moskva spremna za razgovore o migrantskoj krizi

​MOSKVA - Moskva je spremna da razgovara sa Evropskom unijom o problemima povezanim sa migracijom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

"Kada se radi o razgovorima o migraciji – da, spremni smo da (na tu temu) razgovaramo sa Evropskom unijom. Imamo ozbiljnu ekspertizu o pitanjima migracije kao zemlja porijekla, tranzitna ili država u koju dolaze migranti", rekao je Čižov.

Prema njegovim riječima, u Rusiji se nalazi "prilično veliki broj" migranata iz bivših republika Sovjetskog Saveza i Rusija zna kako da sa njima komunicira.

Čižov je dodao da će on rizikovati da kaže da Moskva zna bolje da komunicira sa migrantima nego EU, javio je TASS.

Migrantska kriza na granici Bjelorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom drastično se pogoršala 8. novembra, kada je nekoliko hiljada migranata došlo do poljske granice i tamo postavilo kamp.

Migranti su s vremena na vrijeme pokušavali da probiju ogradu i uđu u Poljsku, ali su ih zaustavili članovi poljskih službi za sprovođenje zakona.

Poljska krivi Bjelorusiju za krizu, tvrdeći da bjeloruske vlasti namjerno pozivaju hiljade migranata kako bi ih slali u pogranična područja, sa ciljem destabilizovanja situacije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko krivi zapadne zemlje za krizu, jer ljudi bježe iz svojih zemalja usljed nasilja koje su isprovocirali postupci Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije