SP Qatar 2022.

Svijet

Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa

Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa
Foto: Flickr | Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa
Aleksandar Saradžić

MOSKVA - Američki predsjednik Džo Bajden obećao je novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 625 miliona američkih dolara, što je izazvalo upozorenje Moskve da takav potez rizikuje direktan vojni sukob između Rusije i Zapada.

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi.

U oštrom odgovoru, ruski izaslanik u Sjedinjenim Državama upozorio je da je Bajdenova ponuda podstakla opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

U aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ambasador Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prestane s "provokativnim akcijama" koje bi mogle dovesti do "ozbiljnih posljedica".

"Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje", rekao je Antonov.

Prošlosedmične proglašene aneksije Rusije uslijedile su nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo, te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Stejt Department je u saopštenju rekao da novi paket Ukrajini uključuje četiri lansera HIMARS i pripadajuće rakete, 32 haubice sa 75.000 metaka, 200 vozila otpornih na mine i zasjede (MRAP) i protivpješadijske mine Klejmor.

(RNZ)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije