Svijet

Može li Đorđa Meloni pomrsiti konce Ursuli fon der Lajen

Može li Đorđa Meloni pomrsiti konce Ursuli fon der Lajen
Foto: Tanjug | Može li Đorđa Meloni pomrsiti konce Ursuli fon der Lajen

STRAZBUR - Đorđa Meloni, premijerka Italije, veliki je pobjednik izbora za Evropski parlament (EP).

Kako je njena stranka Braća Italije osvojila najveći broj glasova, ona je postala zvijezda Evrope, za razliku od Emanuela Makrona, francuskog predsjednika, i Olafa Šolca, njemačkog kancelara. 

Melonijeva sada učestvuje i u odluci o predsjedniku Evropske komisije (EK), zbog čega je Ursula fon der Lajen više puta pokušavala da joj se približi. Čini se, bezuspješno, prenosi Euronews.

Melonijeva je izjavila da je njena stranka Braća Italije (FDI) na izborima za Evropski parlament potvrđena kao vodeća italijanska stranka jer je postigla još bolje rezultate nego na prethodnim izborima.

Pobjeda desničara

Đorđa Meloni je u navodima na mreži X objavila svoju fotografiju na kojoj prstima pokazuje slovo "V", ukazujući na italijansku riječ za pobjedu - vittoria.

Stranka Braća Italije osvojila je 28,85 odsto glasova na izborima za EP, dok je na drugom mjestu ljevičarska opoziciona Demokratska partija (PD) sa 24,04 odsto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

Pokret 5 zvjezdica osvojio je 9,91 odsto glasova, a stranka Naprijed Italijo 9,72 odsto glasova. Krajnja desničarska Liga Matea Salvinija osvojila je 9,14 odsto glasova.

Ovo znači da upravo Đorđa Meloni ima sve veći uticaj u EU, pa i da se pita kada je riječ o novom mandatu Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije. I upravo tu leži ucjenjivački potencijal italijanske premijerke, prenosi Euronews.

Od ljubavi do mržnje

Ursula fon der Lajen provela je godinu dana "udvarajući" se desničarskoj premijerki Italije Đorđi Meloni, kao potencijalnom partneru na evropskoj sceni.

Šefica Evropske komisije provela je dosta vremena u Italiji. Fon der Lajenova i Melonijeva su zajednički nadgledale ulaznu tačku za migrante u Italiji, a čelnici Unije i te kako su slušali kada je Melonijeva razgovarala o svojoj proširenoj političkoj strategiji na afričkom kontinentu u Rimu.

"To je bio klasičan primjer držanja svojih prijatelja i potencijalnih neprijatelja bliže", rekao je za Politico jedan zvaničnik EU, koji je želio ostati anoniman.

Veza između Melonijeve i Fon der Lajenove, je, međutim, daleko od stabilne. Ona je praktično postala politička obaveza za Fon der Lajenovu u potrazi za drugim mandatom na čelu EK.

Za Fon der Lajenovu, ulozi su posebno visoki.

"Radi se o preživljavanju, dok za Melonijevu to nije od vitalnog značaja. Ona će nakon toga i dalje biti premijerka", rekao je jedan zvaničnik EU za Politico.

Fon der Lajenova nije isključila saradnju sa ECR-om, koji uključuje Braću Italije Đorđe Meloni nakon izbora, iako je istakla da će prvo razgovarati sa socijaldemokratama i liberalima.

Socijalisti i liberali, koji su dio ranije koalicije Fon der Lajenove u Briselu, sve više je napadaju zbog ove potencijalne saradnje. Toliko da su zaprijetili da je neće podržati u drugom mandatu ako ona odluči da sarađuje sa Melonijevom ili ECR.

Melonijeva, sa druge strane, pokušava da zadrži svoju bazu srećnom bez napada na Fon der Lajenovu. Ona je poslije nedavno održanih evropskih izbora postala jedan od najbitnijih igrača u EU i učvrstila je svoju poziciju u odnosu na Šolca i Makrona, koji su doživjeli poraz.

(Ne)očekivan odgovor

Međutim, jedna njena rečenica predstavlja nov udarac za Fon der Lajenovu.

Ona je izjavila da je suviše rano da odgovori na pitanje o drugom mandatu za predsjednicu Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

"Još prikupljamo podatke da bismo razumijeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Fon der Lajenovu, ali stranke koje nisu dio ove većine takođe rastu", rekla je Melonijeva, govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Dodala je da rezultati na izborima pokazuju zahtjev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi. Melonijeva je ocijenila da je izborni uspjeh šefice desnice Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama.

Govoreći o niskoj izlaznosti na izborima za EP, Melonijeva je kazala da građani posmatraju EU kao udaljenu. 

"Mislim da nam je potrebna Evropa koja je više sposobna da sluša svoje građane, da im manje zadire u živote, ali koja se nosi sa velikim pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti", kazala je Melonijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije