Svijet

Može li mostarski student na čelo Sjeverne Koreje?

Može li mostarski student na čelo Sjeverne Koreje?
Foto: N.N. | Može li mostarski student na čelo Sjeverne Koreje?

PJONGJANG - Kim Han Sol teoretski je pretendent na "sjevernokorejski tron", iako se baš ne uklapa u mentalitet sjevernokorejske vladajuće dinastije.

Han Sol je nećak Kim Džong Una. Rođen je u Pjongjangu, a odrastao u Kini i Makau. Pohađao je koledž Ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College) i tečno govori engleski. Kasnije je studirao i u Francuskoj.

Ovaj 22-godišnjak je planirao da upiše i Oksford, međutim, tada mu je ubijen otac, Kim Jong Nam. Prema posljednjim informacijama, Kim Han Sol se nalazi pod 24-satnom zaštitom, u kući svoje majke, na tajnoj lokaciji. 

"Informacije koje imamo govore da je on na sigurnom, ali da je to za njega veoma frustrirajuće", stoji u izvještaju južnokorejske TV, koja je nedavno objavila reportažu o njemu, kao potencijalnom lideru Sjeverne Koreje, a koju prenosi "Asia Times".

U reportaži se analizira da li je mladi Han Sol sposoban da predvodi ovu istorijski brutalnu naciju. Danijel Snajder, ekspert za Sjevernu Koreju o svemu tome kaže;

"Suština svega jeste da vještine vođenja zemljom i nisu toliko bitne, koliko je dinastiji bitno da nasljednjik njihove krvi. Za njih je to presudno", kaže ekspert, koji dodaje da je mladi Han Sol drugačiji od svih svojih rođaka.

Snajder, koji je istraživač na Stenford Univerzitetu, kaže da Han Solov otac bio potpuno drugačiji od ostatka porodice:

"On je bio plejboj, koji je volio dobra vina i kockanje", kaže Snajder, koji dodaje da je u Kini i Makau bio pod stalnom zaštitom, osim kada je putovao u inostranstvo. Upravo put u Maleziju je bio koban za njega, jer je tu napadnut nervnim gasom, od čega je umro u roku od par minuta.

Nedavno se pojavila priča o tome da Kim Džong Un planira da ubije nećaka, baš kao i njegovog oca. Ipak, za sada ostaje da se vidi kako će proći mladi Han Sol, koji je, za razliku od oca, prilično ambiciozan;

"Kim Jong Nam nije bio ambiciozan, nije se isticao, samo je želio da ga skinu sa liste za odstrel, jer je znao da je meta Kim Džong Una. Da li je njegov sin drugačiji, tek ostaje da se vidi", kaže Danijel Snajder.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije