Svijet

Mračna prošlost nove šefice CIA

Mračna prošlost nove šefice CIA
Foto: Ilustracija | Mračna prošlost nove šefice CIA

VAŠINGTON - Đina Haspel, nova šefica američke Centralne obavještajne agencije, jedan je od najkontroverznijih zvaničnika CIA posljednjih decenija, prije svega zbog uloge koju je igrala u mučenju osoba osumnjičenih za terorizam.

Ovako je o njoj pisao "Newyorker" kada je, u februaru prošle godine, imenovana na mjesto zamjenika šefa CIA.

Od 2003. do 2005. godine Đina Haspel bila je visokopozicionirani zvaničnik za nadgledanje tajnog programa CIA tokom kojeg su desetine osumnjičenih za terorizam izlagane divljačkom mučenju, uključujući uskraćivanje sna, zatvaranje u mrtvačke sanduke i nasilno nalivanje vode u grlo.

Godine 2002, Haspelova je bila među agentima CIA koji su bili prisutni tokom saslušanja Abua Zubejde, osumnjičenog da je pripadnik Al Kaide, koji u jednom trenutku stravičnog mučenja nije pokazivao znake života.

Haspelova, koja je cijelu karijeru provela u CIA, bila je dio jedne od najmračnijih epizoda u istoriji te agencije: 2005. godine uništeni su snimci saslušanja Zubejde i drugog osumnjičenog Alba el Rahima el Naširija, čijem je mučenju prisustvovala tri godine kasnije.

Ono što je zanimljivo jeste podatak da je već tada ona bila kandidat za šefa tajne službe CIA, ali je njeno imenovanje zaustavila senator Dajan Fajnstin. Ona je blokirala postavljanje Haspelove na mjesto šefa službe upravo zbog njene uloge u mučenjima i uništavanju spornih snimaka.

Ona svakako nije jedina osoba u Centralnoj obavještajnoj agenciji koja je optuživana za mučenja zatvorenika. Bilo ih je na desetine, a proteklih osam godina Agencija je mnogo vremena provela braneći te ljude. Čak je i prethodnik Haspelove Majk Pompeo stao u njihovu odbranu.

Pompeo je svojevremeno izjavio da "takve metode zapravo nisu mučenje", i hvalio je "patriote" koje su učestvovale na te načine u ratu s Al Kaidom.

Pošto za novo postavljenje Haspelovoj nije bila potrebna potvrda Kongresa, postavlja se pitanje da li će ikada javno odgovarati o svojoj ulozi u prljavom ratu Amerike. 

Bivši Vladin zvaničnik, koji je zahtijevao da ostane anoniman, rekao je da postavljenje Haspelove predstavlja osvetu CIA, jer je Agencija pokazala srednji prst svima koji su ikada kritikovali ovaj program mučenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije