Svijet

Muškarac "muze" škorpije za najskuplju tekućinu na svijetu (VIDEO)

Muškarac "muze" škorpije za najskuplju tekućinu na svijetu (VIDEO)
Foto: Pixnio | Muškarac "muze" škorpije za najskuplju tekućinu na svijetu (VIDEO)

KABUL - Hiljade škorpija nalaze se pod stijenama "farme" Mohamada Šerzada sjeverno od Kabula. Otrov škorpiona može se koristiti u raznim medicinskim proizvodima i najskuplja je tekućina na svijetu. Ali Sherzad kaže da je zatvaranje zapadnih veleposlanstava otkako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu otežalo izvoz.

Ali Šerzad kaže da je zatvaranje zapadnih ambasada otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu otežalo izvoz.

To je zato što se unutar tog smrtonosnog otrova zapravo nalazi mnoštvo korisnih komponenti koje pomažu pionirima u pronalaženju revolucionarnih lijekova.

Klorotoksini su, na primjer, savršene veličine da se vežu s određenim stanicama raka u mozgu i kičmi, što je korisno za prepoznavanje specifične veličine i položaja tumora.

I istraživači su koristili škorpije za uklanjanje malarije kod komaraca. Kaliotoksin je davan štakorima za borbu protiv bolesti kostiju. Naučnici se nadaju da bi mogao djelovati i kod ljudi.

Ovo su samo neke od medicinskih prednosti koje su istraživači otkrili u otrovu škorpije. I što ga više istražuju, to više koristi nalaze.

Što znači da potražnja za ovim čudesnim otrovom nastavlja rasti. Stoga naučnici sada pokušavaju smisliti načine da ga brže dobiju, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije