Svijet

Muškarac radio od kuće, slomio kičmu, sud odlučio - povreda na radu

Muškarac radio od kuće, slomio kičmu, sud odlučio - povreda na radu
Foto: Unsplash/Andrew Neel | Muškarac radio od kuće, slomio kičmu, sud odlučio - povreda na radu

BERLIN - Savezni socijalni sud u Njemačkoj donio je odluku da muškarac koji se tokom rada od kuće okliznuo i slomio kičmu ima pravo na odštetu i da se njegovo kretanje od kreveta do računara smatra "osiguranom aktivnošću".

U presudi se navodi da se muškarac, koji je bio na putu ka poslu od spavaće sobe do kućne kancelarije jedan sprat niže kada se okliznuo na stepenicama i slomio torakalni pršljen, kretao "osiguranim putem prema poslu".

"Podnosilac tužbe doživio je nezgodu na radu kada je ujutru pao na putu ka kućnoj kancelariji", navodi se u odluci suda.

Iako je ranija presuda nižeg suda glasila da je "muškarac bio u neosiguranom pripremnom činu" i da ne ispunjava uslove za odštetu, federalni sud ističe da je radnika, zapravo, osigurao poslodavac.

U presudi nije pojašnjeno da li je radnik radio od kuće zbog kovida 19 ili iz nekog drugog razloga, prenijela je "Raša tudej".

Sud je naveo da se samo prvo kretanje od kreveta do kancelarije smatra odlaskom na posao, a da se kretanje po kući nakon toga ne smatra osiguranim.

Odšteta za aktivnosti u domaćinstvu ili bilo kojoj drugoj lokaciji pruža se u istoj mjeri kao kad je aktivnost sprovedena u prostorijama kompanije, sve dok je zaposleni radio od kuće u vrijeme povrede, objašnjeno je u odluci suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije