Svijet

Muslimanske nacije odbacile Trampov plan kao pristrasan

Muslimanske nacije odbacile Trampov plan kao pristrasan
Foto: Tanjug/AP | Muslimanske nacije odbacile Trampov plan kao pristrasan

DŽEDA - Nekoliko dana nakon što su zalivske arapske države izrazile podršku naporima američkog predsjednika Donalda Trampa za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, predstavnici tih istih zemalja i drugih muslimanskih naroda okupili su se u Saudijskoj Arabiji i odbacili plan Bijele kuće kao pristrasan.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fejsal bin Farhan, rekao je da to kraljevstvo podržava napore koji podstiču na pregovore, ali i da takve inicijative moraju postići pošteno rješenje koje obezbjeđuje prava palestinskom narodu stvaranjem nezavisne države sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, prenio je AP.

On je govorio na skupu 57-člane Organizacije islamske saradnje (OIC) u saudijskom gradu Džedi, koja je osudila Trampov plan.

OIC je istakla da Bijela kuća ima pristrasan pristup i da plan prihvata "izraelsku priču" i odobrava aneksiju ogromnih područja okupirane palestinske zemlje pod izgovorom osiguravanja bezbjednosti za Izrael.

Grupa je saopštila da američki prijedlog ne ispunjava minimalne zahtjeve pravde i uništava temelje mira.

U saopštenju OIC-a je navedeno da je Istočni Jerusalim "večna prestonica" buduće palestinske države i istaknuto da je to kamen temeljac pitanja muslimana širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije