Svijet

NATO saopštio uslov za vraćenje Amerike u Sporazum o otvorenom nebu

NATO saopštio uslov za vraćenje Amerike u Sporazum o otvorenom nebu
Foto: Tanjug/AP | NATO saopštio uslov za vraćenje Amerike u Sporazum o otvorenom nebu

NATO smatra da Rusija treba da ukine "ograničenja na inspekcijske letove u području Kalinjingrada i u blizini granice sa Gruzijom", u zamjenu za to SAD bi mogle da revidiraju svoju odluku o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se u saopštenju Alijanse nakon vanredne sednice Savjeta NATO-a.

Kako se navodi u dokumentu, države Alijanse smatraju da Rusija ne poštuje Sporazum i pozivaju Moskvu "da se vrati punoj implementaciji tog sporazuma", što će po mišljenju NATO-a omogućiti da dokument ostane na snazi, nakon jednostrane odluke SAD da ga napusti.

U tekstu se navodi da je NATO otvoren za dijalog sa Rusijom po pitanjima smanjenja vojnih rizika i tarnsperentnosti.

Rusija je više puta negirala tvrdnje da krši Sporazum o otvorenom nebu.

Prethodno je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu. Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije