Svijet

Pratite nas na Google news

NATO u Litvaniji simulira presretanje ruskih aviona

NATO u Litvaniji simulira presretanje ruskih aviona
Foto: Ilustracija | NATO u Litvaniji simulira presretanje ruskih aviona
Tanjug

BRISEL - U Litvaniji su pripadnici NATO snaga izveli vježbu presretanja ruskih aviona u savezničkom vazdušnom prostoru, u okviru koje je belgijski pilot demonstrirao kako trči kroz hangar za avione i uskače u kabinu svog borbenog F16 aviona.

Takođe, nekoliko pilota iz Velike Britanije, Francuske i Danske prikazalo je kako po lošem vremenu mogu da uzlete uz brzinu od 900 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Tokom simulacije NATO piloti su nosili rakete vazduh-vazduh kako bi simulirali presretanje ruskog aviona na putu ka Litvaniji, a u vježbi je prikazana i vizuelna kontrola statusa letjelice.

Vazdušna komanda smatra da ovaj tip vježbe može da istakne kako NATO avioni pomažu u zaštiti kontinenta.

Narušavanje vazdušnog prostora NATO iznad Baltika smanjilo se od 2014. godine, kada je Rusija proglasila aneksiju Krima, međutim aktivnosti na granicama savezničkih zemalja i dalje su stalne, naročito što avioni lete iz Rusije preko Baltičkog mora do ruske enklave Kalinjingrada.

"Manje-više, to se svakodnevno dešava", rekao je njemački poručnik Klaus Heberzecer.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije