Svijet

Pratite nas na Google news

Na Dan žena, protesti u svijetu zbog rodne neravnopravnosti

Na Dan žena, protesti u svijetu zbog rodne neravnopravnosti
Foto: N.N. | Poruka "Maintenant On Agit" ("Now We Act") postavljena na Ajfelovo toranj uoči 8. marta u cilju poštovanja ženskih prava i jedanakosti
Tanjug

MADRID/PEKING/MANILA - Na Međunarodni dan žena, širom svijeta danas se održavaju protesti žena zbog rodne neravnopravnosti, pri čemu su u Španiji otkazani polasci velikog broja vozova uoči najavljenog štrajka zaposlenih u železnici.

U Španiji, 300 vozova neće saobraćati, saopštilo je špansko Ministarstvo saobraćaja, dok su poremećaji u redu vožnje najavljeni i kad je riječ o madridskom metrou, prenosi BBC.

Ovaj 24-časovni štrajk, na koji je pozvalo 10 sindikata, tema je žustre debate.

Feminističke grupe pozvale su žene da troše novac i da na jedan dan zapostave kućne poslove.

Dvije od pet ministarki u španskoj konzervativnoj vladi, ministarka poljoprivrede Izabel Garsija Teherina i predsjednica madridskog regiona Kristina Sifuentes, najavile su za danas minimum rada.

Glumica Penelope Kruz otkazala je planirane javne događaje tokom dana da bi se pridružila "domaćem štrajku", rekavši da će se o djeci danas, na Međunarodni dan žena, brinuti njen suprug, takođe glumac Havijer Bardem.

Anketa čiji su rezultati objavljeni u listu "El Pais" pokazala je da 82 odsto ispitanika podržava štrajk, dok 76 odsto Španaca misli da žene u toj zemlji žive teže od muškaraca.

Ipak, neki su istupili protiv štrajka, pa je tako vladajuća španska stranka desnog centra Narodna partija (Partido Popular) saopštila da je riječ o akciji "za feminističke elite, a ne za istinske žene sa svakodnevnim problemima".

U Španiji su žene plaćene 13 do 19 odsto manje nego njihove muške kolege u javnom i privatnom sektoru, pokazuju podaci Eurostata, dok su u 2016. u EU žene po sati u prosjeku za 16,2 odsto zarađivale manje od muškaraca, navodi britanski medijski servis.

U Kini, studenti prestižnog Univerziteta Cinghua Međunarodni dan žena obilježavaju transparentima šaljive sadržine na temu predloženog ustavnog amandmana o odbacivanju ograničenja predsjednika zemlje, a jedan transparent je nosio poruku da ni "mandat nečijeg momka ne bi trebalo da bude ograničen", prenosi AP.

Istovremeno, stotine aktivistikinja u ružičastim i ljubičastim košuljama protestovalo je na Filipinima protiv predsjednika Rodriga Dutertea, za koga tvrde da je među najgorim kršiocima prava žena u Aziji.

Skup u znak odbrane prava radnica zakazan je i u centru Seula, a slični protesti događaji su planirani i širom Azije, Bliskog istoka, Evrope i američkog kontinenta.

Međunarodni dan žena obilježava se u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije