Svijet

Na Novom Zelendu ubijen policajac tokom rutinske saobraćajne kontrole

Na Novom Zelendu ubijen policajac tokom rutinske saobraćajne kontrole
Foto: Tanjug/AP | Na Novom Zelendu ubijen policajac tokom rutinske saobraćajne kontrole

VELINGTON - Novozelandski policajac je ubijen, a drugi je teže ranjen u Ouklendu kada je na njih otvorena vatra nakon rutinske saobraćajne kontrole, izjavio je danas policijski zvaničnik Endrju Koster.

Škole i obdaništa nedaleko od mjesta incidenta u Ouklendu su zatvorene dok policija traga za napadačem koji je ranio i jednog civila nakon bjekstva sa mjesta zločina.

Policajci nisu bili naoružani što je uobičajena procedura na Novom Zelandu, gdje samo pripadnici specijalnih snaga poput onih na aerodromu nose oružje.

Ovo je prvo ubistvo policajca na dužnosti na Novom Zelandu, gdje su oružani zločini veoma rijetki, u protekloj deceniji.

Premijer Džasinda Ardern izrazila je zaprepašćenje zbog smrti policajca.

"Gubitak policajca koji je u službi svih nas je kao ostati bez člana porodice, nekog voljenog ili prijatelja", istakla je Ardernova.

Novi Zeland je u dva navrata pooštrio zakon o oružju od prošle godine kada je u napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubijena 51 osoba.

Poslanici su juče usvojili novi zakon za formiranje novog formulara za naoružanje koje osobe sa dozvolom moraju da popune prilikom prodaje ili kupovine oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije