Svijet

Na Tongi zagađena voda, snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a

Na Tongi zagađena voda, snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a
Foto: Tanjug/AP | Na Tongi zagađena voda, snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a

VELINGTON - Dva broda novozelandske mornarice stići će u petak u Tongu, noseći prijeko potrebne zalihe vode za ovu pacifičku ostrvsku državu koju je prije nekoliko dana potresla vulkanska erupcija i pogodio cunami, i u velikoj mjeri je odsječena od ostatka svijeta.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Novog Zelanda se navodi da je Tonga odobrila dolazak brodova "HMNZS Aotearoa" i "HMNZS Velington" u zemlju koja nema nijedan slučaj kovida, iako postoji zabrinutost od potencijalnog izbijanja virusa korona, što bi vjerovatno moglo zakomplikovati napore pružanja pomoći, prenosi agencija Rojters.

Simon Grifits, kapetan "Aotearoa", rekao je da njegov brod nosi 250.000 litara vode i da ima kapacitet da proizvede još 70.000 litara dnevno.

Druge zemlje i agencije, uključujući Ujedinjene nacije, izrađuju planove za pomoć, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuje da će Kina poslati pomoć, uključujući vodu i hranu, kada se ponovo otvori glavni međunarodni aerodrom Fuamotu na arhipelagu.

Aerodrom nije oštećen, ali je pista prekrivena pepelom koji se mora očistiti ručno.

Stotine kuća na manjim ostrvima Tonge su uništene, a najmanje tri osobe su poginule nakon što je subotnja ogromna erupcija izazvala talase cunamija, koji su se nadvili preko ostrva, uzrokujući, kako je saopštila Vlada, katastrofu bez presedana.

Informacije o razmjerama razaranja se uglavnom prikupljaju putem izviđačkih aviona, pošto je aerodrom pod slojem vulkanskog pepela, a komunikacija otežana usljed presijecanja podmorskog kabla.

Crveni krst je saopštio da su njegovi timovi u Tongi potvrdili da slana voda iz cunamija i vulkanskog pepela zagađuje izvore vode za piće više desetina hiljada ljudi.

"Obezbjeđivanje pristupa bezbjednoj vodi za piće je ključan prioritet, jer postoji sve veći rizik od bolesti kao što su kolera i dijareja", izjavila je Kejti Grinvud, šef pacifičke delegacije Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Džejms Garvin, glavni naučnik Centra za svemirske letove NASA, rekao je da je snaga erupcije procijenjena na pet do 10 megatona TNT-a, što je eksplozivna sila koja je više od 500 puta veća od nuklearne bombe koju su Sjedinjene Države bacile na Hirošimu, u Japanu, na kraju Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije