Svijet

Pratite nas na Google news

Na protestima u Moskvi desetine uhapšenih

Na protestima u Moskvi desetine uhapšenih
Foto: Tanjug/AP | Na protestima u Moskvi desetine uhapšenih
Tanjug

MOSKVA - Na protestima u Moskvi uhapšene su desetine demostranata koji se protive ustavnim reformama i mogućnosti da ruski predsjednik Vladimir Putin još 16 godina rukovodi državom, izvestio je Rojters.

Oko 500 demonstranata okruženih policijom, uglavnom noseći zaštitne maske, izašli su na ulice sa transparentima protiv ustavnih reformi, pozvajući Putina da podnese ostavku.

Na referendumu koji je održan ranije ovog mjeseca izglasano je usvajanje ustavnih reformi koje će Putinu omogućiti da se kandiduje za predsjednika u još dva mandata u ukupnom trajanju od 16 godina.

Opozicioni aktivisti tvrde da je glasanje bilo nelegitimno i da je vrijeme da Putin podnese ostavku jer je kao premijer ili predsjednik na vlasti preko dvije decenije.

U toku prošle nedjelje policija je uhapsila dvojicu aktivista uključenih u kampanju protiv ustavnih reformi, a takođe je, neposredno uoči zakazanog protesta izvršen pretres stanova još petoro ljudi.

U prestonici Rusije masovna okupljanja su trenutno zabranjena zbog epidemioloških mjera, ali je i u normalnim okolnostima za održavanje protesta neophodno prethodno odobrenje vlasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije