Svijet

Najbezbjednije države od korone: Balkanske zemlje ispred Rusije i SAD

Najbezbjednije države od korone: Balkanske zemlje ispred Rusije i SAD
Foto: Pixbay | Najbezbjednije države od korone: Balkanske zemlje ispred Rusije i SAD

Najbezbjednija država u planu zaštite od pandemije virusa korone je Švajcarska, dok je najopasniji Južni Sudan.

Međutim, ono što je interesantno, balkanske države: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svjetskih sila - Rusije i Amerike, navodi Forbes.

U planu pandemije virusa korona najbezbjednija država ostaje Švajcarska, dok je najopasniju Južni Sudan, piše Forbs, pozivajući se na novi izvještaj "Deep Knowledge Group".

"A gde su SAD?", pita se magazin.

Oni su na 58. mjestu, odmah nakon Rumunije i na dvije pozicije ispred Rusije (61. mjesto).

Što se tiče balkanskih država, na listi najbolje stoji Slovenija – 32. mjesto, četiri mjesta iza nje je Hrvatska, dok je Crna Gora na 42. mjestu. Srbija se našla na 54. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 72. mjestu

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.

Ono što je interesantno, poslije nekoliko mjeseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke bezbjednosti potpuno se promijenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije. Međutim, sada su ta meta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mjesta su zauzele Švajcarska i Nemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mjera. Treće mjesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapur, peto Japan, šesto Austrija, sedmo Kina. SAD se nalaze na 58 mjestu, a Rusija na 61. mjestu.

U ovom trenutku, ako je vjerovati izvještaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije