Svijet

Najmlađa milijarderka koja je prevarila svijet proglašena krivom

Najmlađa milijarderka koja je prevarila svijet proglašena krivom
Foto: Tanjug/AP Photo/Nic Coury | Najmlađa milijarderka koja je prevarila svijet proglašena krivom

Osnivačica Teranosa i najmlađa milijarderka koja je uspjela prevariti svijet, Elizabet Holmes, proglašena je krivom za prevaru, prenosi Gardijan.

Njoj se sudilo zbog devet optužbi za prevaru te su podignute dvije optužnice za urotu radi počinjenja prevare. Holmes je proglašena krivom po četiri tačke, a još nije potvrđen datum izricanja presude te je novo ročište zakazano za sljedeću sedmicu. Suočila se s 11 tačaka optužnice, a porota se nije mogla odlučiti za tri tačke optužnice, dok je po četiri tačke oslobođena.

Optužena je da je svjesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može otkriti bolest sa samo nekoliko kapi krvi, no Holmes i dalje tvrdi da nije kriva. Prijeti joj kazna od 20 godina zatvora.

"Elizabet Holmes ide u zatvor na barem nekoliko godina", komentarisao je David Ring, advokat koji pomno prati slučaj Holmes, prenosi Gardijan.

Odbrana je pokušala prikazati Holmes kao ambicioznu preduzetnicu koja nije svjesno počinila prevaru, već jednostavno nije razumjela nedostatke Teranosove kompleksne tehnologije. Holmes je izjavila da je donosila odluke u dobroj vjeri i da nije svjesno počinila prevaru.

Tužitelji su pak u više navrata ukazivali na dokumente u kojima se navodi Holmesino priznanje o liječenju, logotipovi farmaceutskih firmi i lažno impliciranje o uspješnosti metodologije.

"Voljela bih da to nisam učinila", rekla je Holmes na sudu.

Njen tim koji ju je branio u završnoj je riječi naveo da su dokazi o logotipu "odvlačili pažnju" te da je ona u to vrijeme bila u pregovorima s tim firmama.

Njeni advokati takođe su naveli da ju je zlostavljao njen bivši poslovni partner Sani Balvani, s kojim je bila u romantičnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je takođe 10 godina bio supredsjednik firme.

"Postojala je još jedna strana njenog odnosa s Balvanijem koju javnost nikada nije vidjela", rekao je njen advokat Lace Vade, dodajući da je "povjeravanje Balvaniju, koji je bio njen primarni savjetnik, bila jedna od njenih grešaka".

Holmes je takođe svjedočila o Balvanijevom navodnom zlostavljanju te je postala emotivna kada je tužilaštvo zatražilo da se pročitaju njihove romantične poruke. Ona je tvrdila da je on kontrolisao šta radi, s kim provodi vrijeme, pa čak i šta je jela, a sve to kako bi je pretvorio u uspješnu izvršnu direktoricu. Balvani je snažno demantovao tvrdnje o maltretiranju te će mu se ove godine suditi za prevaru.

Oboje su optuženi da su bili uključeni u višemilionsku šemu za prevaru ulagača u razdoblju od 2010. do 2015. godine, kao i za prevare doktora i pacijenata koji su u periodu od 2013. do 2016. platili za usluge testiranja krvi.

Holmes je firmu osnovala 2003. godine nakon što je odustala od Univerziteta Stanford u dobi od 19 godina, a vrhunac je doživjela 2014. kada ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu. Prije više od tri godine protiv nje je podignuta optužnica za više prevara, a ta bi priča uskoro mogla dočekati svoj kraj.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije