Svijet

Najpoznatija mumija u SAD-u nakon 128 godina biće sahranjena

Najpoznatija mumija u SAD-u nakon 128 godina biće sahranjena
Foto: Pixabay | Najpoznatija mumija u SAD-u nakon 128 godina biće sahranjena

Tajanstvena mumija "Stoneman Willie" ili "Kameni Vili", konačno će biti sahranjena, a kako prenose američki mediji otkriven je pravi identitet čovjeka, čije je tijelo greškom mumificirano, i postalo jedna od najpoznatijih mumija u SAD-u.

Godinama je mumija, koju su nazvali Stoneman Wille, bila izložena kao turistička atrakcija u pogrebnom domu i postala je smibol grada Ridinga u Pensilvaniji, a nerijetko je bila i dio gradskih parada na proslavama.

Kako prenosi britanski Telegraf, neidentifikovani muškarac je bio alkoholičar koji je preminuo u zatvoru nakon što mu je otkazala jetra 19. novembra 1895.godine.

"Kako niko nije došao po tijelo, pogrebnik je odlučio balzamovati tijelo dok se ne pronađe njegova porodica, koja se nikada nije pojavila. Od države je pogrebni dom dobio dozvolu da tijelo zadrži, kako bi pratili dalji proces balzamovanja. Ne znajući ravnotežu hemikalija koju danas poznajemo, Vili se počeo mumificirati u roku od nekoliko sedmica. I mislim da je u roku od šest mjeseci bio gotovo potpuno mumificiran", rekao je Kajl Blankenbiler, direktor pogrebnog preduzeća Auman's. 

Dodaje da će Vili konačno imati sahranu koju zaslužuje, a uz pomoć modernih tehnologoja i istorijskih dokumenata otkriven je njegov pravi identitet.

Građani Ridinga će u subotu, kada će biti obavljena sahrana konačno saznati pravi identitet čovjeka koji je postao simbol ovog gradića u Pensilvaniji.

"Mi za njega ne kažemo da je mumija, on je naš prijatelj Vili, koji je postao jedna vrsta simbola i dio legendi grada Ridinga. I njegov počinak ćemo obilježiti kako je i zaslužio", kazao je Balnkebiler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije