Svijet

Najviše novinara zatvoreno u Kini

Najviše novinara zatvoreno u Kini
Foto: Ilustracija | Najviše novinara zatvoreno u Kini

NJUJORK - U Kini je zatvoreno najmanje 48 novinara tokom 2019. godine, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, čime je ova država prestigla Tursku kao najrepresivnija prema ovoj profesiji, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara.

Širom svijeta ove godine zatvoreno je više od 250 novinara, dodaje se u izvještaju koji Komitet objavljuje na godišnjem nivou. Prošle godine bilo ih je 255, dodaje organizacija čije je sjedište u Njujorku.

Broj zatvorenih medijskih radnika u Kini porastao je za jedan u odnosu na prošlu godinu. U izvještaju se napominje da je "broj konstantno u porastu od kada je predsjednik Si Ćinping učvrstio političku kontrolu u zemlji".

"Akcija u provinciji Sinđijang - gdje je milion pripadnika muslimanskih etničkih grupa poslato u kampove, dovela je do hapšenja više desetina novinara, a neki su zatvoreni zbog novinarskih aktivnosti kojima su se bavili godinama ranije", piše u izvještaju.

U Turskoj je zatvoreno 47 novinara tokom 2019, što je pad sa 68 prošle godine. Slijede Saudijska Arabija i Egipat sa po 26, Eritreja sa 16, Vijetnam sa 12 i Iran sa 11 zatvorenih novinara.

U izvještaju se napominje da su "autoritarizam, nestabilnost i protesti" ove godine rezultovali povećanjem broja novinara koji su se našli iza rešetaka na Bliskom istoku.

Oko osam odsto zatvorenih medijskih radnika u svijetu su žene, što predstavlja smanjenje sa 13 odsto prošle godine, navodi se u izvještaju. Politika, ljudska prava i korupcija su teme zbog kojih novinari najčešće završavaju u zatvoru, dodaje Komitet.

Izvještajem, koji pokriva period do 1. decembra, nisu obuhvaćeni novinari koji su oslobođeni ili oni koje se zarobili nedržavni entiteti, poput militantnih grupa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije