Svijet

Napadi kriminalnog klana na auto-puteve Kolumbije

Napadi kriminalnog klana na auto-puteve Kolumbije
Foto: Pixabay/danielgamboabogota | Napadi kriminalnog klana na auto-puteve Kolumbije

BOGOTA - Najmanje 100 vozila uništeno je na auto-putevima širom severne Kolumbije u pojedinačnim napadima Zalivskog klana, kriminalne organizacije koja je najavila oružani odgovor zbog izručenja bivšeg vođe Daira Antonija Usuge, poznatog kao Otonijel, Sjedinjenim Državama, saopštila je vlada.

Četvorodnevni oružani napadi, sa ciljem ograničavanja kretanja vozila i ljudi, i izazivanja privrednog kolapsa, počeli su u četvrtak i uglavnom pogađaju provincije Antiokviju, Bolivar, Kordobu i Sukre, rekli su kolimbijski zvaničnici, prenosi Rojters.

"Ovdje smo da garantujemo bezbjednost Kolumbijcima i da se obračunamo sa svima onima koji žele da utiču na mir u ovim naprednim dijelovima zemlje zbog kriminalnih radnji", izjavio je ministar odbrane Dijego Molano u Monteriji, glavnom gradu Kordobe.

On je najavio pojačane patrole u gradovima, opštinama i duž auto-puteva kako bi uspostavio red i zaštitio saobraćaj i preduzeća, a povećao je nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja novih vođa Zalivskog klana na oko 1,2 miliona dolara.

Pripadnici vojske i policije Kolumbije uhapsili su 44 osobe koje su izvršile napade, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Danijel Palasios i dodao da je u napadima oštećen veliki broj motornih vozila.

Kolumbija je juče Americi izručila Otonijela, najtraženijeg trgovca drogom i ljudima i vođom najveće kriminalne grupe u zemlji, koji je uhapšen oktobra 2021. godine.

Prema podacima kolumbijskih vlasti, Otonijel je godišnje krijumčario 180 do 200 tona kokaina sa svojim Zalivskim klanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije