Svijet

Pratite nas na Google news

Napeto u Jermeniji: Pašinjan zvao Putina, oglasio se NATO

Napeto u Jermeniji: Pašinjan zvao Putina, oglasio se NATO
Foto: Tanjug/AP | Napeto u Jermeniji: Pašinjan zvao Putina, oglasio se NATO
N.N.

JEREVAN - Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila poslije neopreznih riječi premijera zemlje Nikola Pašinjana o ruskim raketama "Iskander".

Kriza se pogoršala nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtjevao ostavku jermenskog premijera, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu u opasnom pravcu.

Sa svoje strane, premijer je optužio vojsku da pokušava da izvede državni udar.

Popodne su u Jerevanu održani skupovi opozicije, kao i pristalica Pašinjana.

Podsjetimo, Pašinjan je u intervjuu za "1in.am" govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsjednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete "Iskander", iznio tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa. Zamjenik načelnika Generalštaba Tiran Hačatrjan ismijao je ovu njegovu izjavu, dodajući da je to neozbiljno. Nakon toga je šef vlade Hačatrjana razriješio dužnosti.

U izjavi za jermenski Sputnjik stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan objasnio je da rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije. Prema njegovim riječima, premijer ne može da razrješava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje, već se to radi ukazom predsjednika. Predsjednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će doneti premijer.

Namjere opozicije

Opozicija je spremna za protest neodređenog vremenskog trajanja sve dok premijer Pašinjan ne siđe sa vlasti.

UN zabrinute

U Ujedinjenim nacijama su zabrinuti zbog događaja u Jermeniji i pozivaju strane na uzdržanost i rješavanje političkih nesuglasica dijalogom, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

"Ono što vidimo u Jermeniji izuzetno nas brine. Veoma je važno da sve strane ostanu mirne. Pozivamo na uzdržanost, pozivamo i inkluzivni dijalog za deeskalaciju tenzija i rešavanje političkih neslaganja",  istakao je Dižarik.

On je dodao da to "treba činiti uz puno poštovanje ustava i demokratskih procesa".

Oglasio se jermenski predsjednik

Predsjednik Jermenije u skladu sa Ustavom može da izrazi svoj stav u roku od tri dana.

Polazeći od potrebe da se osigura normalno funkcionisanje državnih organa, predsjednik do sada nije imao principijelne primedbe po pitanju imenovanja i razrJešavanja zvaničnika, navodi se u izjavi pres službe administracije jermenskog lidera.

NATO prati razvoj situacije

NATO pažljivio prati razvoj situacije u Jermeniji i poziva strane da izbegavaju eskalacije i riješe sve nesuglasice mirnim putem u okviru ustava zemlje, napisala je na Twitteru portparol Alijanse Oana Lungesku.

Ona je dodala da se "sve političke razlike moraju rješavati mirno i demokratski u skladu sa Ustavom Jermenije".

Rusko ministarstvo: Jermenija nije upotrebila "Iskander" rakete

Jermenija nije upotrebila svoje rakete "Iskander" tokom sukoba u Nagorno-Karabahu. Čitav kontingent raketa nalazio se u magacinima Oružanih snaga, saopštili su u ruskom Ministarstvu odbrane, komentarišući izjavu jermenskog premijera Nikole Pašinjana na tu temu.

U Ministarstvu su novinarima rekli da su sa "čuđenjem i iznenađenjem" reagovali na izjavu Pašinjana da rakete "Iskander" upotrebljene u Nagorno-Karabahu nisu "eksplodirale ili je eksplodiralo samo 10 odsto".

"Prema objektivnim i pouzdanim podacima, koje su potvrdili i sistemi objektivne kontrole,  nijedna takva raketa nije upotrebljena tokom sukoba u Nagorno-Karabahu. Čitav kontingent bio je u magacinima Oružanih snaga Jermenije", naveli su u ruskom Ministarstvu.

Kako se navodi, sudeći po svemu jermenski premijer je doveden u zabludu zbog čega je upotrijebio netačnu informaciju.

Pašinjan zvao Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom o situaciji u Jermeniji, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Peskov je naveo da je telefonski razgovor održan na inicijativu jermenske strane.

"Razgovarano je o situaciji u Jermeniji ... Putin se založio za održavanje reda i mira u Jermeniji i rješavanje situacije u okviru zakona", precizirao je Peskov.

"Ruski lider takođe je pozvao sve strane na uzdržanost", dodao je portparol Kremlja.

Rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije, rekao je jermenski stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan za Sputnjik.

"Premijer ne može da razrješava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje. To se radi ukazom predsjednika. Trenutno nema ukaza predsjednika i ti ljudi ostaju na svojim položajima. Može se reći da se u ovoj situaciji Oružane snage nalaze u cajtnotu i moraju efikasno da iskoriste vreme predviđeno zakonom", objasnio je Ajvazjan.

Prema njegovim riječima, predsjednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će donijeti premijer.

(Večernje novosti)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije