Svijet

"Napravljena je vakcina koja aktivira imunitet na virus korona"

"Napravljena je vakcina koja aktivira imunitet na virus korona"
Foto: Tanjug/AP | "Napravljena je vakcina koja aktivira imunitet na virus korona"

MOSKVA - Kineske vlasti su uvjerene da će se epidemija novog kineskog virusa korona COVID-2019 završiti u najskorije vrijeme, saopštio je ambasador Kine u Moskvi Džang Hančuej.

"Pretpostavljam da će se osim epidemiološkog centra (provincija Hubei), u ostalim provincijama i gradovima već krajem mjeseca uspostaviti normalan poredak. U većini provincija i gradova već 18 dana zaredom primjećuje se opadanje slučajeva zaraze", istakao je ambasador na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, kineski naučnici već su napravili vakcinu koja aktivira imunitet na virus korona, ali ona još uvijek treba da se doradi, prenosi "Sputnjik".

Džang Hančuej takođe je istakao da je Peking zahvalan Moskvi za podršku i da je spreman da se zajedno bori protiv širenja epidemije virusa korona.

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je virus korona 2019-nCoV (2019-nCoV).

Prvi oboljeli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Prema podacima od 24. februara, broj zaraženih u Kini veći je od 79,3 hiljade ljudi, dok je od virusa umrlo 2.527, a skoro 25 hiljada pacijenata je ozdravilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije