Svijet

Nasilni protesti u Dablinu, napadnuta policija, zapaljena vozila (FOTO)

Nasilni protesti u Dablinu, napadnuta policija, zapaljena vozila (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Nasilni protesti u Dablinu, napadnuta policija, zapaljena vozila

Nekoliko policajaca napadnuto je tokom nasilnih protesta koji su izbili u Dablinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povrijeđeno troje djece.

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi Gardijan, dok irski RTE javlja da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj.

Dvospratni autobus izgorio je do temelja, a prozori su razbijeni na obližnjem hotelu Holidej In i restoranu brze hrane Mekdonalds. Opljačkana je i radnja Futlokera, dodaje Rojters.

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povrijeđeno nekoliko policajaca. Neki su policajce gađali i flašama.

Nakon što su izbili sukobi između policije za obuzdavanje nereda i antiimigrantski nastrojenih demonstranata, obustavljen je javni prevoz, a ljudima je savjetovano da ne idu do obližnjeg porodilišta osim ako je to apsolutno neophodno.

Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela.

"To su sramne scene. Imamo huligansku frakciju, vođenu krajnje desničarskom ideologijom koja učestvuje u ozbiljnom nasilju", rekao je novinarima policijski komesar Dru Haris nakon što je raspoređeno 400 policajaca kako bi uspostavili javni red.

Policija je, posle današnjeg napada kod škole, privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identifikovan, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mjesta napada na trgu Parnel u Dablinu tvrde da je riječ o strancu.

U dijelovima Dablina obustavljen je autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije.

Najmanje pet osoba, među kojima je troje djece, povrijeđeno je u napadu nožem u blizini škole u centru Dablina.

Osumnjičeni muškarac je priveden i njemu je ukazana pomoć na licu mjesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se vjeruje, sam sebi naneo.

Napad se dogodio nešto poslije 13 časova po lokalnom vremenu kod trga Parnel, a povrijeđeni su hospitalizovani u različitim bolnicama širom grada.

Policija je saopštila da su petogodišnja djevojčica, žena i muiškarac teže povrijeđeni.

Petogodišnji dječak i šestogodišnja djevojčica su zbrinuti sa lakšim povredama. Dječak je otpušten iz bolnice.

Policijski nadzornik Liam Gerati rekao je da je policija, iako je istraga još u ranoj fazi, uvjerena da ne postoje "aktivnosti povezane za terorizmom" i da će se ispostaviti da je riječ o "samostalnom napadu", prenosi Bi-Bi-Si. On je dodao da tek treba da bude utvrđen razlog napada.

Irski predsjednik Majkl Higins rekao je da su "naše misli sa svakim djetetom i njihovim porodicama, koje su pogođene užasnim napadom“.

On je dodao da policija zaslužuje podršku i istakako da je ovaj "užasan incident" stvar policije i da je za osudu da ga koriste ili zloupotrebljavaju grupe "sa agendom koja napada princip socijalne uključenosti".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije