Svijet

Nastao opšti haos, ljuljao se soliter, a nije zemljotres

Nastao opšti haos, ljuljao se soliter, a nije zemljotres
Foto: Screenshot | Nastao opšti haos, ljuljao se soliter, a nije zemljotres

U kineskom gradu Šenženu nastao je opšti haos kada je soliter počeo da se ljulja, a nije bio u pitanju zemljotres. Usljed opšte panike ljudi su evakuisani, a prolaznici na ulici su počeli da bježe.

Kineski grad Šenžen ima oko 12 miliona stanovnika, a u srcu grada nalazi se skoro najviši soliter u Kini. Inače, u ovom gradu ima ih 18, prema podacima Savjeta za visoke zgrade i baze podataka nebodera "Urban Habitat".

Soliter "Seg Plaza"  izgrađen je 2.000 godine i u njemu se nalazi glavno tržište elektronike, kao i poslovni prostor i kancelarije poznatih kompanija. Šenžen je jedan od kineskih gradova koji najbrže rastu, smješten je na jugu Kine u blizini Hong Konga. Mnogi kineski tehnološki giganti izabrali su ovaj grad za svoje sjedište.

Službenici za upravljanje vanrednim situacijama istražuju šta je uzrok "ljuljanja" tornja u Šenženu.

"Poslije provjere i analize podataka različitih stanica za nadzor zemljotresa širom grada, danas u Šenženu nije bilo zemljotresa. Stručnjaci nisu pronašli pukotine u zemlji koja okružuje zgradu, a nijedan komad fasade nije oštećen", navodi se u izjavi.

Kineske vlasti prošle godine zabranile su izgradnju solitera viših od 500 metara i odredile ograničenja visine, koja su već na snazi u nekim gradovima, poput Pekinga.

Nove smjernice za arhitekte, urbaniste i programere imale su za cilj da "istaknu kineske karakteristike", a takođe su zabranile ljeplive zgrade po uzoru na svjetske orijentire.

Pet najviših svjetskih solitera nalazi se u Kini, uključujući i drugu najvišu zgradu na svijetu, Šangaj toranj, visoku 632 metra.

Urušavanje zgrada nije rijetko u Kini, gdje opušteni građevinski standardi i vratolomna urbanizacija dovode do toga da se gradnja ubrzava.

Prošlog maja petospratni hotel u karantinu u gradu Kuanzhou na jugoistoku zemlje, srušio se zbog loše gradnje, usmrtivši 29 ljudi.

Na društvenim mrežama pojavili su se video-klipovi na kojima se vidi ljuljanje solitera.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije